Zapadni mediji podsmešljivo dodaju za Singapur, i „miran“, „tih“, „dosadan“.

Jednom nogom na istoku, a drugom na zapadu, ultra moderan, Singapur je bio bezbedan izbor za samit predsednika Donalda Trampa i maršala Kim DŽong Una. Ima snažnu bezbednosnu infrastrukturu i opšte, viđen je kao jedan od gradova u Aziji u kome se osećate najsigurnije. Postoje stroga ograničenja za medije i javna okupljanja, što stvara uslove za kontrolisano okruženje.

Država Singapur je jedna od retkih zemalja koja je istovremeno pouzdan saveznik SAD, a gaji korektne diplomatske odnose sa Severnom Korejom koja tu ima delujuću ambasadu. Prošle godine je došlo je do zastoja u odnosima pošto je Singapur primenio sankcije Ujedinjenih nacija na trgovinu sa Pjongjangom.

Znameniti sastanak Trampa i Kima je upriličen u hotelu Kapela na ostrvu Sentosa, na krajnjem jugu grada-države. Sentosa je nekada bila piratsko sklonište poznato kao Pulau Belakang Mati (Ostrvo smrti sa leđa). Danas mu je 710 metara dug most jedina putna veza sa kopnom Singapura, sa koga se može doći i žičarom.

Santosa – na malajskom znači mir i spokojstvo – je jedna od najprestižnijih lokacija u Singapuru, sa kazinom, prvoklasnim bungalovima koji koštaju i do 50 miliona singapurskih dolara ( 37.4 miliona američkih dolara) i vezištima za jahte milionera. Na ostrvu su dva kilometra duge zaklonjene plaže, dva terena za golf, a na njemu je i Univerzal Studio Singapur, mnogo posećivani tematski park.

Osam godina star hotel Kapela je usred 12 hektara bašti i šuma. Projektovao ga je čuveni britanski arhitekta Norman Foster i ima 112 ultra luksuznih soba i apartmana. Prostorije za sastanke imaju prozore od poda do plafona sa pogledom na Južno kinesko more. Hotel sa pet zvezdica je u vlasništvu kompanije za nekretnine „Pontiac Land Group“.

Strukture od drveta i stakla vijugaju oko obnovljenih kolonijalnih građevina među njima i nekadašnjom menzom britanske kraljevske artiljerije. Priča se da je srebrno posuđe regimente zakopano ispod travnjaka pre ulaska japanskih trupa u Singapur 1942.

Santosu su singapurske vlasti proglasile za „zonu specijalnog događanja“ od 10. do 14. juna, što snagama bezbednosti daje dodatna ovlašćenja. Slično je sa diplomatskim krajem oko Šangri-La hotela, u diplomatskom kvartu grada i u kome je odseo predsednik Tramp.

Šangri-La ima 747 soba i u njemu se obično odvijaju događaji visokog bezbednosnog rizika. Hotel sa pet zvezdica je u vlasništvu hongkonškog milijardera malajskog porekla Roberta Kuoka.

Kim je smešten u Sent Ređisu, velikom i hotelu „nerazmetljive elegancije“ sa pet zvezdica. U popularnom je i živom trgovačkom delu grada Orčard Roud. Ima 299 soba i apartmana, svaki sa ručno rađenim kristalnim lusterima, originalnim umetničkim delima, te čuvenom uslugom batlera. U vlasništvu je konglomerata Hong Long iz Malezije.

Uopšte, navodno je Pjongjang insistirao da nijedno od mesta sastanaka dvojice lidera ne bude u američkom ili evropskom vlasništvu.