Skoro osam odsto građana Srbije živi u previše tamnim prostorijama 1Foto: Pixabay/StockSnap

Tokom 2019. godine oko 7,9 odsto građana Srbije smatralo je da živi u previše tamnim prostorijama, što je iznad evropskog proseka koji iznosi 4,9 odsto.

Nedostatak dnevne svetlosti građani Srbije nešto više su isticali samo 2017. godine – 8,3 odsto, dok je naredne, 2018. godine, zabeležen pad na 6,2 odsto.

U 2019. godini 4,9 odsto građana Evropske unije (EU) prijavilo je da nema dovoljno dnevne svetlosti u svom stanu, što znači da svoj stambeni prostor smatra previše mračnim i da na to gleda kao na problem domaćinstva.

Prema podacima Eurostata, na Malti, koja je zabeležila najveći udeo među državama članicama EU, svaka deseta osoba smatrala je svoje prostorije pretamnim. Maltu su pratili Portugal sa 8,2 odsto, zatim Mađarska sa osam odsto i Letonija sa 7,9 odsto.

Nasuprot tome, najmanje mračnih soba, bar prema odgovorima ispitanika, zabeleženo je u Slovačkoj – 2,8 odsto (podaci za 2018. godinu), Češkoj – 2,9 odsto, Italiji – 3,2 odsto (podaci za 2018. godinu), Kipru – 3,2 odsto i Holandiji – 3,3 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.