Smrtonosne alergije na kikiriki možda se mogu sprečiti jednostavnom novom metodom, ali pod nadzorom lekara 1Kikiriki, foto: Nigel Stripe / Panthermedia / Profimedia

Odrasli sa ozbiljnim alergijama na kikiriki obučeni su da tolerišu šaku kikirikija u novoj studiji.

Nova studija uliva nadu odraslima koji žive u strahu od svojih alergijskih reakcija – pokazano je da bi mogli da postanu tolerantni na kikiriki u roku od nekoliko nedelja.

Naučnici su postepeno izlagali 21 odraslu osobu s teškom alergijom na kikiriki sve većim količinama proizvoda od kikirikija i samog kikirikija, prenosi Science Focus.

Na kraju ispitivanja, 14 njih bilo je u stanju da pojede celu šaku kikirikija bez ikakve alergijske reakcije.

Postepeno izlaganje alergenima – poznato i kao oralna imunoterapija – do sada je davalo uspeha kod dece i beba, ali ovo je prvi put da je metoda testirana na odraslima.

Glavni istraživač, profesor Stiven Til sa Kraljevskog koledža u Londonu i ekspert za alergije kod odraslih, rekao je da je njegov tim „veoma zadovoljan rezultatima“.

„Stalni strah od potencijalno smrtonosnih reakcija predstavlja ogroman teret za ljude s alergijom na kikiriki“, rekao je. „Jedini način za upravljanje ovom alergijom je striktno izbegavanje i tretman reakcija, uključujući upotrebu adrenalina.“

Alergija na kikiriki pogađa oko 2% opšte populacije u zapadnim zemljama, prema studiji iz 2021. godine, a čini se da je u porastu.

Til je izjavio da ova studija pruža „preliminarne dokaze“ da se odrasle osobe sa ozbiljnim alergijama mogu desenzitizovati, što bi im značajno poboljšalo kvalitet života.

Učesnici istraživanja bili su starosti od 18 do 40 godina, dijagnostikovani sa ozbiljnom alergijom na kikiriki u okviru zdravstvenog sistema Guy’s and St Thomas’ NHS Trust.

Na početku su pod strogim nadzorom uzimali mikroskopske količine brašna od kikirikija pomešane s hranom. Prva doza iznosila je svega 0.8 mg – manje od 0.3% jednog celog kikirikija.

Ako bi to podneli bez problema, sledeća doza bila bi 1.5 mg pola sata kasnije, pa zatim 3 mg – što odgovara 1% celog kikirikija.

Učesnici koji su mogli da pojedu 1.5 ili 3 mg, nastavili su svakodnevno da unose tu količinu dve nedelje. Nakon toga bi dolazili u kliniku na sledeći korak: veće doze pod nadzorom.

Svaki dan bi uzimali svoju dozu brašna od kikirikija. Na svake dve nedelje doza bi se povećavala – sve dok ne bi stigli do 50 mg do 1 g proteina kikirikija, što odgovara količini od dve do četiri cela kikirikija.

Nakon toga su prešli na prave kikirikije, puter od kikirikija ili druge proizvode od kikirikija.

Kris, 28 godina, jedan od učesnika, rekao je:
„Celog života sam ukus i miris kikirikija povezivao sa strahom i smrću. Počeo sam s malom količinom brašna od kikirikija u jogurtu, a na kraju studije mogao sam da pojedem četiri cela kikirikija odjednom.“

Kris sada svakog jutra pojede četiri kikirikija za doručak kako bi održao stečenu otpornost. Dodao je:
„Ranije je i najmanja greška mogla da ima smrtonosne posledice, ali sada više ne živim u strahu da ću se srušiti i umreti zbog pogrešnog obroka iz restorana.“

Profesor Adam Foks, predsednik Nacionalne grupe za istraživanje alergija i profesor pedijatrijske alergologije na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je da je, iako mala, ova studija „važan dokaz principa“ da izlaganje alergenima može pomoći u tretmanu alergija kod odraslih. Foks nije učestvovao u studiji.

Međutim, upozorio je:
„Ovaj tretman zahteva pažljiv medicinski nadzor i nikada ne bi smeo da se sprovodi bez toga.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari