Sos od mirođije sa mladim krompirićima (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Prava lagana kombinacija obroka, sos od mirođije sa mladim kropirićima. Mirođiju su poznavali antički narodi, a njena primena kako u kulinarstvu tako i u medicini ostala je do današnjih dana.

Mirođiju možemo nači pod raznim nazivima, kopar, anita, koper, kopra, kopr, koprić. Kao svež začin najviše se koriste listići i cvetovi biljke.

Listići mirođije se dobro slažu sa jogurtom, pavlakom, sirevima, ali i sa lososom. Takođe, cvetovi su sastavni deo začina za kisele krastavce ili se jednostavno spusti nekoliko cvetova mirođije u sirće kako bi ga aromatizovali.

Mirođija se dodaje kao začin u čorbe, jela od povrća.

Kod nas se sos od mirođije obično poslužuje uz meso i mlade krompire.

Šta nam je sve potrebno:

  • 1 veza mirođije
  • 3-4 kašike brašna
  • 500ml hladne vode
  • ulje ili kašika masti
  • so, šećer
  • 1 kašika sirćeta
Sos od mirođije sa mladim krompirićima (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Način pripreme:

  1. Mirođiju oprati, osušiti i sitno naseckati.
  2. Na ulju kratko pržiti brašno, treba da ostane blede boje, dodati mirođiju i zajedno pržiti još 1-2 minuta, kada mirođija počne da otpušta aromu, nalivati brašno lagano hladnom vodom neprestano mešati, kako se ne bi stvorile grudvice. 
  3. Dodati začine i sirće po ukusu.
  4. Do služenja sos prekriti providnom folijom.
  5. Sos od mirođije poslužiti uz pržene mlade krompiriće.

Napomena: za kompleksniji ukus dodati kiselu pavlaku, slatku pavlaku, čen belog luka.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari