Šta se dešava sa vašim telom ako jedete dve banane dnevno 1Foto: gabriel cassan / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Kada konzumirate hranu jednako je važno koliko i šta koliko jedete. Neke namirnice će vam dati dodatnu energiju, dok će vam druge pomoći da lakše zaspite. Ako se hrana ne razgradi pre spavanja, telo će vreme koje treba potrošiti na odmor potrošiti na razlaganje hrane. Dobar primer takve hrane su slatkiši i ugljeni hidrati.

S druge strane, nutricionisti kažu da je banana jedna od namirnica koju treba jesti pre spavanja. Posebno u kombinaciji sa puterom od kikirikija.

Banane su pune kalijuma i magnezijuma koji će pomoći opuštanju mišića, a kikiriki sadrži aminokiseline koje se u mozgu pretvaraju u serotonin i stimulišu proizvodnju melatonina. Kada se jedu u kombinaciji, ugljeni hidrati iz banane će učiniti aminokiseline iz putera dostupnijim mozgu i tako poboljšati kvalitet sna.

Banane su bogate jednostavnim šećerom – monosaharidom fruktozom, zbog čega su savršen izvor energije. Važan su izvor kalijuma, koji je važan za kontrakciju mišića, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i dobru funkciju srca. Ali banane su se pokazale korisnima za nekoliko drugih stvari:

Pošto je puna vlakana i proteina, banana će vam pomoći da ostanete siti dugo vremena. Jedna banana srednje veličine ima oko 100 kalorija. Ne preterujte – dva dnevno će biti dovoljna.

Banana može uticati na izgled kože zbog vitamina i minerala koje sadrži, posebno magnezijuma, koji jača proizvodnju kolagena. Bez obzira na to šta vas muči, bilo da su akne, bore ili suva koža, banana može pomoći. Takođe možete napraviti masku za lice od banane.

Ako pojedete bananu pre treninga, to može povećati vaš nivo energije i sprečiti osećaj umora tokom dana. Banane sadrže triptofan, aminokiselinu koju telo pretvara u serotonin, poznatu po tome što nas opušta, poboljšava raspoloženje i generalno izaziva osećaj sreće. Ovo jedinstveno tropsko voće odlično smiruje nervni sistem i štiti nas od depresije i stresa.

Ovaj mineral, kojim su prepune banane, može poboljšati zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalijumom može da smanji rizik od srčanih oboljenja za čak 27 odsto. Takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska, prenosi ordinacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari