7 čudnih stvari koje stres čini vašem telu: Trougao napetosti je osnovni pokazatelj da treba da usporite 1Kako stres utiče na telo, foto: Alice S. / BSIP / BSIP / Profimedia

Stres je deo života – i nije uvek loš. Ponekad vam daje potrebnu motivaciju ili vam pomaže da date sve od sebe. Ali nekontrolisani ili produženi stres može loše uticati na vaše telo, manifestujući se neočekivanim bolovima i drugim simptomima, piše aktivni.si.

1. Mišići i zglobovi

Stres izaziva bol, stezanje ili bol u mišićima, uključujući grčeve. Takođe može dovesti do simptoma artritisa, fibromialgije i drugih stanja. Sve ovo se dešava zato što stres snižava vaš prag bola.

2. Srce i pluća

Previše hormona stresa kortizola može pogoršati stanje srca i pluća. Posledice mogu biti bolesti srca, moždani udar, visok krvni pritisak i astma. Ako imate bol, stezanje u grudima ili palpitacije, obratite se svom lekaru što je pre moguće da biste isključili ozbiljno stanje.

3. Koža i kosa

Ako se borite sa ekcemom, rozaceom ili psorijazom, stres može pogoršati sva ova stanja. To može dovesti do osipa i svraba, pojačanog znojenja, pa čak i gubitka kose.

4. Creva

Stres veoma brzo utiče na sistem za varenje – od jednostavnih simptoma kao što su bol, nadimanje, dijareja i zatvor do složenih stanja kao što su sindrom iritabilnog creva i refluks.

5. Ramena, glava i vilica

Lekari ovo zovu trougao napetosti. Stres može da izazove tenzijske glavobolje, stezanje vrata i vilice i grčeve u vratu i ramenima. Takođe može dovesti do TMZ-a, što sprečava da se vilica pravilno zatvori i otvori.

6. Imuni sistem

Jak imuni sistem je neophodan za borbu protiv bolesti, a stres smanjuje sposobnost organizma da se brani. Brže dobijamo prehladu ili grip, a to takođe pogoršava postojeće autoimune bolesti, kao što su lupus ili inflamatorna bolest creva.

7. Mentalno zdravlje

Stres može pogoršati simptome depresije i smanjiti entuzijazam za aktivnosti u kojima inače uživate, od svakodnevnih hobija do seksa. Ljudi pod stresom takođe manje jedu i manje vežbaju, što samo pogoršava simptome.Ako se zbog stresa osećate loše, to nije lični poraz. To se dešava većini nas, pa se nemojte plašiti da tražite pomoć. Prijateljski, porodični ili profesionalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari