Šta su kapari i kako izgledaju? 1Foto: Vesna Laćarak

Kapari su pupoljci istoimene biljke koji nisu rascvetali.

Biljka raste u obliku grma, nalazimo je u sjevernoj Africi, na Kavkazu, u južnoj Evropi.

Ova biljka može da raste čak i na kamenoj površini bez previše nege.

Kapari mogu biti mali ili veliki, cena zavisi od njihove veličine, pa je logično da veliki kapari imaju veću cenu na tržištu.

Sveži kapari imaju neobičan ukus, pa se ne preporučuje njihovo konzumiranje, već se preporučuje da budu obrađeni, ukiseljeni i slani pupoljci tamno zelene boje.

Kapari su veoma pikantnog ukusa, u isto vreme su kiselkasti sa izvesnom dozom gorčine.

Ono šta je bitno da znamo jeste da jelo u koje dodajemo kapare dobija bolji ukus, praktično su kapari pojačivači ukusa namirnica u koje ih dodajemo.

Odlični su uz meso, salate, sireve, ribu, umake, rižoto.

Savetuje se dodavanje kapara na samom kraju pripreme jela. Kao zamena u receptu mogu da nam poslužite kiseli krastavčići i masline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari