Sušeno voće: Koja je razlika između dehidriranog i kandiranog, i zašto je ono zdravo? 1Foto: Shutterstock/Yulia Furman

Da li volite suvo voće? Za užinu ili kao dodatak kašama i smutijima?

Sušeno voće predstavlja dobru alternativu u situacijama kada vam sveže voće nije dostupno.

Zašto je zdravo?

– procesom sušenja iz plodova se odstranjuje voda, ali se zadržavaju svi nutrijenti, čija je koncentracija mnogo veća, pa ovakvi plodovi imaju intenzivniji ukus

To znači da dobijate više hranljivih sastojaka u manjem obliku.

-Ako je vaš cilj da povećate unos ugljenih hidrata ili dobijete na težini, za užinu jedite sušeno voće. Međutim, ukoliko želite da korigujete telesnu težinu, vodite računa o količini sušenog voća, jer je ono veoma kalorično.

Važno je da znate razliku između dehidriranog i kandiranog voća.

Kandirano je takođe sušeno, ali ima dodatak industrijskog šećera. Pravi se tako što se komadići kuvaju u gustom fruktoznom sirupu i zato predstavlja pravu kalorijsku bombu i izaziva instat skok šećera u krvi, piše nutricionista Ivana Mišić.

Ako kupujete više sušenog voća nego što planirate da pojedete odmah, obavezno ga čuvajte u hermetički zatvorenoj nemetalnoj posudi na hladnom i suvom mestu. Možete ga čak čuvati i u frižideru.

Sušeno voće takođe može biti savršen obrok pred trening. Budući da sadrži ugljene hidrate, obezbediće vam energiju, a lako je svarljivo.

Kod suvog voća treba paziti na količinu , jer je sušenjem smanjena količina vode ali je ostao šećer . Pa ne trebamo preterivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari