Sve o začinima i začinskom bilju 1Foto: EPA/ DIVYAKANT SOLANKI

Začini su važniji u kulinarstvu nego što nam se čini, prosto su neizostavni.

Osim što daju bolji miris i ukus jelu, povoljno utiču na poboljšanje našeg zdravlja.

Gledajući istoriju porekla začina, kolonijalna osvajanja, ratovanjima oko teritorija, trgovinu istima, kao i dug put do Evrope sve ide u prilog tome da su oduvek bili cenjeni, ali i skupi.

Začini utiču na poboljšanje ukusa i mirisa jela u koje ih dodajmo, bilo da su u pitanju slana jela ili poslastice.

Postoje kombinacije namirnica sa začinima koje su neprevaziđene, postale su klasik, cimet i jabuka, crna čokolada i čili papričica, menta ili pomorandža, riba i mirođija, jagnjetina i ruzmarin, bosiljak i testenina, kari i piletina, muskatni orah i kolači, pimento i svinjetina.

Pored toga što popravljaju ukus i miris jela, začini mogu da utiču i na poboljšanje nekih segmenata zdravlja, pa tako cimet dovodimo u vezu sa boljom regulacijom šećera u krvi, kim nam pomaže kod varenja teških obroka, beli luk u borbi protiv holesterola, đumbir nam pomaže kod zimskih prehlada, karanfilić sastavni deo leka protiv zubobolje.

Danas na osnovu odabira određenih začina u kuhinji možemo da govorimo o mediteranskoj kuhinji kojom dominira bosiljak, origano, ruzmarin, azijskom kuhinjom kari, kurkuma, garam masala, limunova trava, južnoameričkom gde dominira čili papričica, kim.

Svako jelo može biti mnogo ukusnije i zanimljivije ako u njega dodate začine, ali i kombinujete i istražujete upotrebu začina. Među najskuplje začine navode se šafran, vanila i kardamom.

Začini: biber, cimet, vanila, kim, muskatni orah, zvezdasti anis, kardamom, karanfilić-klinčići, crno seme.

Začinsko bilje: origano, peršun, selen, korijander, vlašac, bosiljak, mirođija, čili papričice, limunska trava, timijan, ruzmarin, luk.

ANIS je pomalo ljutkast i gorak začin, a upotrebljava se za slatka jela, kolače i bombone protiv prehlade.

VANILA je glavni začin slatkih jela, sladoleda, kolača, aromu daje iz eteričnog ulja koje se nalaze u sitnim semenkama.

CIMET se koristi u pripremi kolača, daje topao sladunjav miris, ali je odličan u kombinaciji sa pirinčem i jelima od pirinča, slatkim i slanim (kuskus), za kuvano vino, ali u poslednje vreme kao aroma za kafu ili toplu čokoladu.

KARANFILIĆ, aromatičan i lekovit začin, a najviše ga koristimo kao dodatak kuvanom vinu i mirisnim kolačima.

KARDAMOM je vrlo aromatičan začin, koristi se za kolače, peciva, kuvano vino.

LAVANDA je mediteranska mirisna biljka koju dodajemo kao dekoraciju, ili  kao aromu kremama, sladoledu i šećeru.

MAJČINA DUŠICA ili timijan je neizostavan začin u mediteranskoj kuhinji. Dodaje se marinadama za meso, ribu, ali i u sosove, salate.

MUŠKATNI ORAŠČIĆ je vrlo intenzivnog aromatičnog mirisa. Dodaje se kolačima, žitu, koristi u pripremi mirisnih pića. Ali se obavezno dodaje i u bešamel sosove.

ŠAFRAN, jedan od najskupljih začina, daje finu žutu boju jelima, naročito jelima od pirinča, varivima, kolačima.

BOSILJAK, pravi mediteranski začin, prosto je idealan spoj sa paradajzom ali i glavni sastojak za pesto, listiće svežeg bazilika dodati salatama, servirati sa mocarelom i maslinovim uljem.

KARI podrazumeva mešavinu začina poput korijandera, kumina, kurkume kao osnove, ali i mnogih drugih začina poput komorača, karanfilića, kardamoma, belog luka, muskatnog oraščića, cimeta, bibera raznih vrsta. Odličan je sa pirinčem, pilećim mesom, povrćem, dodatak jesenjoj čorbi od bundeve.

BIBER (crni, beli, crveni, zeleni), začin oštrog jakog mirisa i ukusa. Kombinuje se uz sva jela, koristi se u zrnu ili sveže samleven.

ĐUMBIR pored toga što je vrstan začin jak, ima oštar miris kao i ljutkasti ukus. Veoma prisutan u azijskoj kuhinji, ali i te kako zanimljiv začin za praznične kolačiće (prah) medenjake, ali i dodatak čaju.

ŽALFIJA je i začin i lek. Ima jak suptilan miris i ukus. Koristi se za variva sa povrćem i mesom, testeninom.

MLEVENA CRVENA PAPRIKA može biti slatka ili ljuta (čili). U zavisnosti od jela koje pravite dodajete jednu ili drugu. Poput bibera izuzetno velika primena u kulinarstvu. Razna jela kao što su gulaši, paprikaši, sarme, variva, pasulj.

CRNO SEME, seme biljke nazvane crni kumin (Nigelle sativa). Za ulje dobijeno iz crnog kumina kažu da leči sve osim smrti. U kulinarstvu koristiti seme, dodavati u testa, peciva i salate.

BELI LUK, još jedan neizostavni začin sa jakim zdravstvenim efektom. Koristi se za pripremu mnogobrojnih slanih jela, pasta, riba, mesa, sosova. Jedna od najlepših aroma kada sitno naseckani beli luk spustimo u ulje i alicin krene da otpušta mirise. U Americi prave sladoled od belog luka.

KOMORAČ je lekovit začin. Naročito pored arome pomaže i kod regulisanja probavnih smetnji. Koristimo ga u pripremi supa, variva, sosova.

MIROĐIJA je izuzetno oštrog prijatnog mirisa kada je svežu sečemo, ali je neizostavna kao dodatak jelima, zar se ne kaže mešaš se u sve kao mirođija. Uz losos, sveže salate, sosovi sa jogurtom, umacima, salatama (krastavac) i varivima, kao i za dekoraciju jela.

RUZMARIN je izrazito mirisni začin, specifično reskog mirisa, oporog ukusa koji se slaže s ostalim mediteranskim začinima poput origana, timijana. Koristimo kao dodatak varivima sa jagnjetinom, pečenom jagnjećem mesu ali i pilećem mesu, kao i povrću.

ORIGANO je mediteranska biljka aromatičnog mirisa i gorkastog okusa, bez koje se ne može zamisliti pica ili testenine. Najviše se upotrebljava upravo u italijanskoj i grčkoj kuhinji za razne rague, za testeninu, salate, jela od plavog patlidžana. Takođe kao završnicu posuti origano po mocareli, maslinama, svežem paradajzu.

KORIJANDER ima specifičan slatkasti citrusni ukus. Može se dodati jelima sa pirinčem, salsi, lososu, marinadama za pripremu mesa.

KIM  (kumin) je aromatičnog mirisa, prijatnog ukusa. Dodaje se teškoj hrani kako bi pomogao varenju iste. Posebno se dodaje kod variva od pasulja, kupusa, sarma, salate ali i kao dodatak pripremi hlebova sa semenkama.

KURKUMA ili tumerik je žuto-narandžaste boje, jakog oštrog mirisa sastavni deo karija. Upotrebljava se za jela sa pirinčem u većini azijskih jela.

LOVOR je aromatičan začin koji je veoma zastupljen u kulinarstvu, upotrebljava se u mnogim jelima i marinadama. Stavljamo ga kao začin supama, varivima, umacima, gulašima, pasulju, sarmama kao i jelima sa kiselim kupusom.

VLAŠAC ima blaži miris i ukus od luka i belog luka. Blago mirisan, dodaje se u aromatični puter, potažima, varivima, salatama, veoma lepo izgleda sitno iseckan ili dugih listića kao završnica na jelu koju servirate.

NANA ili menta je jedan od onih začina koji pored arome imaju i lekovit efekat. Može se dodavati sveža kao i u suvom obliku. Na proleće idealna uz krompir, krastavac, mladi grašak, uz mesa kao što je jagnjetina, u salate. Takođe u letnje vreme dodavati u koktele ili vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.