Džef Bezos više neće biti izvršni direktor Amazona 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Džef Bezos, osnivač Amazona više neće biti izvršni direktor ove kompanije saopšteno je u utorak.

On će nakon skoro 30 godina napustiti ovu najvišu poziciju u kompaniji koju je osnovao, a na njegovu poziciju doći će Andy Jassy, dosadašnji direktor Amaazon Web Servisa.

Bezos je sa 196 milijardi donedavno bio najbogatija osoba na svetu, ali na toj poziciji ga je početkom meseca prestigao Elon Mask, direktor Tesle i SpaceX-a.

Najava o promeni pozicije dolazi nakon što je kompanija prijavila treći uzastopni rekordni profit, ali i tromesečnu prodaju iznad 100 miliardi po prvi put.

Njegov naslednik Andy Jassy se Amazonu pridružio 1997. godine. Prema podacima sa Amazonove stranice studirao je na Harvardu, a osnovao je Amazon Web Service, koji je prerastao u cloud platformu koju koriste milioni, uključujući Netflix, Apple ali i američka CIA.

Ova promena nastupiće u drugoj polovini 2021. godine, a Bezos će nakon toga biti izvršni predsednik Amazona.

“U ovoj ulozi planiram da fokusiram svoju energiju i pažnju na nove proizvode i rane inicijative”, napisao je Bezos zaposlenicima Amazona.

“Andy je veoma dobro poznat unutar kompanije i u Amazonu je skoro koliko i ja. Bit će izuzetan lider i ima moje puno poverenje”, stoji dalje u pismu.

Bezos je 1994. godine iz garaže osnovao Amazon, platformu koja je počela kao online knjižara, ali se kroz godine pretvorila u servis koja prodaje gotovo sve. U procesu izgradnje Amazona u online prodajnog giganta, Bezos je postao jedna od najbogatijih osoba na svetu.

Pored Amazona, najveće online prodavnice na svetu, ali i cloud platforme, Bezos je 2000. godine osnovao Blue Origin kompaniju za istraživanje svemira i konačno pravljenje raketa koje će moći da saobraćaju između zemlje i svemira. Vlasnik je i Washington Posta, kao i rukovodioc Day 1 Fonda.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.