Greške koje pravimo prilikom punjenja mobilnog telefona koje slabe bateriju 1Foto: Pixabay/niekverlaan

Mobilni telefoni su postali potreba, ne možemo zamisliti nijedan dan bez njih. Upotreba mobilnih telefona postala je naša svakodnevica, ali se tokom upotrebe povećava broj smetnji i oštećenja mobilnog telefona. Pravilno održavanje je neophodno za duži vek trajanja mobilnog telefona.

Jedna od najvažnijih stvari je da znate kako da ga pravilno napunite, ali i koje greške izbegavati, prenosi Pinkvilla. Ovo su najčešće greške koje ljudi prave sa mobilnim telefonima i tako im skraćuju životni vek, piše Večernji list.

Ostavljanje punjača u utičnici

Punjač ostavljen u utičnici ne samo da dovodi do većih računa za struju, već je i veoma opasan. Transformator oslobađa toplotu, a nagomilavanje toplote može dovesti do požara ili kratkog spoja u transformatoru koji može izazvati požar.

Pražnjenje baterije do kraja i punjenje do 100 odsto

Baterije u mobilnim telefonima su napravljene na bazi litijuma i rade u ciklusima punjenja. Ako pustite da se baterija polako isprazni do kraja, polako uništavate svoj uređaj. Takođe ne bi trebalo da punite do 100 odsto, niti da ostavljate telefon na punjaču duže od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje životni vek zbog određenog broja ciklusa punjenja. Osim toga, ostavljanje mobilnog telefona na punjaču preko noći dovodi do većeg računa za struju, remećenja ciklusa punjenja i pregrevanja uređaja.

Korištenje mobitela tijekom punjenja

Pražnjenje baterije dok se puni stvara veliki pritisak na bateriju. Ako trebate nešto napraviti na mobitelu, maknite ga s punjača, a kada ste gotovi, ponovno ga stavite na punjenje.

Korištenje raznih punjača

Kada kupite novi mobilni telefon, uz njega dobijete i odgovarajući punjač. Stoga uvek koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Jačina punjenja različita je kod svakog punjača i mobilni te je važno uvek puniti odgovarajućom jačinom. Uz to, uvijek je bolje koristiti utičnicu, a ne druge uređaje, poput laptopa, za punjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.