Kako da proverite šta sve Gugl "zna" o vama? 1Foto: Boris Roessler/EPA

Kako koristimo Gugl usluge, ne samo pretraživač, već i druge alate i aplikacije kao što je Gmail, kompanija prikuplja podatke o nama kako bi bolje razumela o kakvom se tipu ličnosti radi.

Ovi podaci se zatim koriste za personalizaciju oglasa, u nadi da će biti tačniji i profitabilniji.

Međutim, mnogi ljudi ne znaju da je moguće videti ove podatke i da je moguće isključiti njihovo praćenje.

Triš Kabob, korisnik TikTok-a, objavio je video u kom predstavlja stranicu na kojoj možete videti sve ove informacije, komentarišući da ona „misli da niko ne shvata koliko je Gugl zaista invazivan“.

Klikom na stranicu otvara se velika lista interesovanja, svako raspoređeno u pojedinačne delove. Na vrhu se nalazi veliko dugme za isključivanje te personalizacije, ako ne želite da Gugl prikuplja te podatke o vama.

Kako da proverite šta sve Gugl "zna" o vama? 2
Foto: Screenshot/Google

Ako ste kliknuli na predloženi link, sigurno ste primetili da neke stvari nisu toliko tačne, odnosno da uključuju kategorije poput „odeće” koje su toliko nejasne da bi mogle da se primene na većinu ljudi, piše Indipendent.

Neki drugi podaci, posebno lični podaci, zastrašujuće su dobro obrađeni. Posebno je vredno obratiti pažnju na specifične demografske činjenice – kao što su nivo obrazovanja, pol, zanimanje i godine – koje Gugl bez problema pogađa.

Kako da proverite šta sve Gugl "zna" o vama? 3
Foto: Screenshot/Google

Većina velikih internet kompanija ima neku verziju ove funkcije koja vam omogućava da vidite podatke koje su prikupili o vama i koje mogu da prodaju oglašivačima.

Na Fejsbuku, na primer, možete da odete na stranicu „Vaše informacije“ i pronađete odeljak „Oglasi i kompanije“ na dnu, gde ćete moći da vidite ne samo ono što Fejsbuk misli da vas zanima, već i kompanije sa kojima deli vaše podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari