Mreža za sajber bezbednost: Nedavni sajber napad na Crnu Goru koštao oko 10 miliona dolara 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Kreiranje virusa kojim je izvršen nedavni sajber napad na Crnu Goru koštalo je oko 10 miliona dolara, a hakerski napad na Republički geodetski zavod Srbije u junu jasno je pokazao da je i Srbija na meti hakera, saopštila je danas Fondacija Mreža za sajber bezbednost.

Ključni akteri u oblasti sajber bezbednosti u Srbiji, odavno svesni ove opasnosti, pokrenuli su 2015. godine neformalnu zajednicu poznatu kao „Petnička grupa“ koja je formalno registrovana kao Fondacija Mreža za sajber bezbednost, navodi se u saopštenju.

Fondacija od ove godine sprovodi program „Sajber heroj“ među srednjoškolcima i studentima iz cele zemlje – kroz vannastavni rad, posebne/specijalizovane, visokostručne treninge i učešće na takmičenjima.

Kvalifikacije za ovogodišnje takmičenje održane su u martu u pojedinačnom formatu, uz učešće studenata i srednjoškolaca iz cele Srbije.

Najbolji među njima, podeljeni u 16 timova, odmeriće snage u sredu, 28. septembra, u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (SKIP Centar) u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.