Novi softver za zaštitu dela od plagijata veštačke inteligencije 1Foto: Pixabay/niekverlaan

Studenti na Univerzitetu u Čikagu napravili su softver „Glaze“ koji može da napravi „maskiranu“ verziju originalnog dela, među kojima slike i crteža, kako bi t radove zaštitio od programa veštačke inteligencije.

Softver, kao novi alat u službi umetnika, dodaje sloj vodenog žiga, koji je gotovo nevidljiv golim okom. Autor zatim može da objavi svoj rad na internetu.

Ako neki program veštačke inteligencije pokuša da iskoristi to delo, dodati podaci u vodenom žigu će sprečiti program da ga reprodukuje.

Studenti su odlučili da naprave taj softver pošto su ih kontaktirali umetnici, ogorčeni što programi veštačke inteligencije mogu da kopiraju njihove radove.

„Radimo na pitanjima bezbednosti i privatnosti sistema veštačke inteligencije, ali obično više radimo na alatima u slučaju da se pojavi takav problem. Ti problemi već postoje. Stvaraju pravu štetu umetnicima i zbog toga su potrebni alati da ih štite“, rekli su studenti.

Tim studenata, istraživača i inženjera radio je u saradnji sa umetnicima, uključujući Karlu Ortiz, koja je zajedno sa drugim umetnicima pokrenula sudski spor u San Francisku protiv nekoliko kompanija koje koriste veštačku inteligenciju za plagijat.

Taj tim je, međutim, priznao da „Glaze“ nije trajno rešenje protiv imitacije veštačke inteligencije. Specijalizovane kompanije će bez sumnje moći da zaobiđu prepreku, prisiljavajući studente da poboljšaju svoj alat.

„Veštačka inteligencija se previše brzo razvija. Ideja je da se kupi vreme dok se ne usvoji neki propis“, rekli su studenti.

Softer je besplatno dostupan od polovine marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari