Ruski hakeri pokrenuli novi napad na platforme društvenih mreža 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Ruski hakeri pokrenuli su novi napad na strane lidere, ciljajući na platforme društvenih mreža velikom kampanjom širenja dezinformacija s ciljem da legitimišu invaziju na Ukrajinu, saopštilo je u nedelju Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Plaćeni operativci koji rade iz fabrike u Sankt Peterburgu koriste aplikaciju Telegram da regrutuju i koordiniraju pristalice koje zatim preplavljuju društvene mreže komentarima podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ratu u Ukrajini.

Lažni nalozi – takozvane „fabrike trolova“ nadjeni su na osam platformi društvenih mreža, medju kojima su Telegram, Tviter, Fejsbuk i TikTok.

Operacija je ciljala političare i javnost u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku i Indiju.

Veruje se da ta kaampanja ima veze sa Jevgenijem Prigožinom koga su SAD i Velika Britanija sankcionisale zbog finansiranja onlajn-operacija pod uticajem Kremlja.

„Ne možemo dozvoliti da Kremlj i njegove sumnjive fabrike trolova napadaju naše onlajn prostore svojim lažima o Putinovom ilegalnom ratu“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Ona je rekla da je Vlada Velike Britanije upozorila medjunarodne partnere i nastaviće da blisko saradjuje sa saveznicima i medijskim platformama na podrivanju ruskih informativnih operacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari