Zašto nije dobro držati laptop u krilu? 1Foto: Freeimages/len-k-a

Ako često držite laptop u krilu, bilo bi dobro da se podsetite da je loša cirkulacija vazduha kriptonit svakog laptopa. Ovakva upotreba često dovodi do pregrevanja.

Nije pametno držati ga na krevetu, ćebetu ili jastuku, jer su to površine koje nisu dovoljno čvrste i ravne i koje znatno otežavaju ventilaciju. U tim situacijama, postolje za laptop bi bilo veoma dobra alternativa stolu.

Najvažnije je da nijedan od otvora za vazduh nije blokiran. Obično se nalaze na zadnjoj i bočnim stranama samog uređaja, ali neki modeli ih imaju i na dnu. Zbog toga bi bilo najbolje da ih držite na uzdignutoj površini kako ti otvori ne bi bili blokirani.

Za protok vazduha i smanjenje šanse za pregrevanje, takođe je neophodno očistiti laptop od prašine jednom mesečno. Ovo treba da se uradi na ispravan način da nikada ne duvate vazduh u računar, već da usisavate prašinu. Ako niste sigurni šta radite, bilo bi dobro da to poverite servisu.

Takođe bi bilo korisno držati ga dalje od sunčeve svetlosti i drugih izvora toplote. Ako dođe do izlaganja ekstremno visokim ili niskim temperaturama, laptopu treba dati vremena da se vrati na sobnu temperaturu pre upotrebe.

Čak i ako ste pažljivi u vezi sa svim gore navedenim, problemi mogu nastati ako nepažljivo koristite kablove za napajanje. Kabl ne treba ni na koji način savijati i paziti da se vrh ne ošteti.

Takođe razmislite o tome da kabl držite na podu ako se često spotaknete o njega dok hodate. Pored činjenice da uređaj može pasti, verovatnija opasnost je oštećenje utora za napajanje.

Adapter za naizmeničnu struju takođe može da se pregreje, pa je važno da nema prepreka za dobru cirkulaciju vazduha, piše portal Geek.hr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.