Zašto je važna SEO optimizacija sajtova? 1

Dobra SEO optimizacija je nužan preduslov za veliku posećenost bilo kojeg sajta, a velika posećenost sajta doprineće većem broju klijenata, kaže za sajt Danasa Darko Mikić, SEO ekspert.

SEO je skraćenica iz engleskog naziva Search Engine Optimisation, što u prevodu znači prilagođavanje ili optimizacija sajta za pretraživače. Glavni cilj je da bi vaš sajt privukao što više kvalitetnih posetilaca Glavni cilj optimizacije sajta – više kvalitetnih posetilacasa internet pretraživača.

Prema rečima Mikića, iako sam naziv SEO optimizacija zvuči kao još jedan dobar marketinški trik čija je jedina svrha da uzme novac svim onim laicima koji nisu preterano upućeni u informacione tehnologije i koji jednostavno ne pripadaju ovoj „internet“ eri, istina je malo drugačija. Kako dodaje, upitanju je samo moderna verzija dobrog internet marketinga.

“A, svi znamo koliko je dobar marketing važan u SVIM delatnostima. Može se sasvim opravdano reći da je marketing u svojoj novoj formi dostigao vrhunac! Zbog čega? Zbog toga što nikada ranije nije bilo toliko jednostavno prilagoditi i plasirati svoju reklamu određenoj ciljnoj grupi. Danas je sve to, zahvaljujući SEO optimizaciji za Google i ostale pretraživače daleko povoljnije. To što ćete uložiti u kvalitetan internet marketing, ne samo da će vam se vrlo brzo vratiti, već će vam pomoći da povećate svoje prihode. Zbog toga je značaj SEO optimizacije ogroman za poslovanje svake firme, i zbog toga vaši konkurenti, koji su to odavno shvatili, prolaze mnogo bolje od vas”, objašnjava Mikić.

Zašto je važna SEO optimizacija sajtova? 2

Na pitanje da li je moguće bilo koji sajt SEO optimizovati, on navodi da je ovo je jedno od ključnih pitanja kada je reč o SEO optimizaciji I drugim vidovima internet marketinga.

“Ne, nije moguće svaki web sajt SEO optimizovati, barem ne bez značajnih prepravki. Da bi se jedan web sajt dobro rangirao na pretraživačima on mora biti bolji od konkurencije. Kvalitetna izrada sajta je prvi korak u ovom dugotrajnom procesu, ali je dobro znati da se većina sajtova može u potpunosti preurediti kako bi se moglo raditi na njihovoj daljoj SEO optimizaciji. Mada, nekada je daleko jednostavniji posao napraviti novu internet prezentaciju nego popravljati nečije greške u kodu. Ono što je najvažnije što ljudi u našoj zemlji trebaju da shvate je – da u svetu postoje posebni stručnjaci za svaku oblast i da se tamo uvek zna ko, koji posao radi”, ističe Mikić.

Ukoliko imate problema sa trapom na kolima, pita on, hoćete li auto odvesti kod automehaničara ili kod strčnjaka za centriranje trapa. Dodaje da je ista situacija i sa ovim manje „opipljiivim“ delatnostima.

“Međutim, mi smo narod koji misli da je stručan za sve, pa vrlo često jedna osoba pokušava da obavi posao koji zahteva veliku stručnost i veliko znanje, da bi se na kraju pitala zašto nije uspela. Većini je potrebna mala promena perspektive kako bi poboljšali svoje poslovanje – prepustiti posao profesionalcima, stručnjacima za internet marketing. Tek onda možete biti sigurni da ste novac uložili u nešto što će Vam doneti zaradu”, napominje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.