Znate li kako je "Blutut" dobio ime? 1Foto: Shutterstock / sdx15

Na jednom polju jugozapadno od Kopenhagena leži ono što je ostalo od utvrđenja koje je sagradio Harald Plavozubi – čovek po kojem je nazvan jedan od najpopularnijih programa za povezivanje elektronskih uređaja.

Harald Gormson Plavozubi ili Blutut, bio je vikinški ratnik iz X veka koji je postao prvi danski kralj.

Budući da je Plavozubi ujedinio Dansku i Norvešku, program za povezivanje „Blutut“ koji su osmislile kompanije „Erikson“, „Nokia“, „Intel“ i „Tošiba“ nazvan je baš po njemu. Pored toga što je ovaj softver dobio ime po čuvenom ujedinitelju, njegov logotip nastao je kombinovanjem nordijskih runa koje su označavale njegove inicijale:

+

Haraldova tvrđava je prva koja je pronađena u ovoj državi u poslednjih 60 godina.

Arheolozi su koristili metode daljinskog ispitivanja kako bi uočili 144 metara široku kružnu strukturu kao i zgrade i jame oko nje. Takođe su iskopali dve kapije i otkrili izgorelo drvo na obe lokacije, što ukazuje da je utvrđenje bilo napadnuto. Moguće je da je utvrđenje zapaljeno i onda kada više nije bilo potrebno.

U Danskoj postoje četiri poznate vikinške tvrđave, a sve datiraju iz 981. godine naše ere, kada je vladao Plavozubi i sve su imale isti izgled. Ova tvrđava pruža nove mogućnosti da se nauči nešto više o kralju koji je pokrstio Dansku i uveo skupštinu. „Bilo je to zapanjujuće vreme.“, kaže Nana Holm iz Danskog centra za zamkove i dodaje: „To je bilo vreme kada smo postali ono što smo danas.“

Tekst preuzet sa portala Nacionalne geografije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.