Test koji pokazuje da li je vaš jastuk dotrajao i da li mu je vreme za đubre 1Kada je jastuk za bacanje, foto: tiktok.com/@mama_mila_

Kada uveče spustite glavu na vaš mirisni jastuk, dobro razmislite da li ste upravo legli u carstvo živih i mrtvih grinja, zajedno s oljuštenom kožom i buđi, jer, ovo sve živi na dotrajalim jastucima. I kada je vreme da ih menjate?

Jastuci zaista nemaju doživotni rok trajanja, a nekada se prema njima odnosimo upravo tako. Zdravstvene opasnosti koje nose stari jastuci su brojne, i okidač su za astmu i alargije.

„Ljudska prebivališta nikada ranije nisu bila tako slabo provetravana – puna prašine, vlage, vazduha punog alergena“, kaže dr Džon Mander s Medicinskog entomološkog centra u Kembridžu.

I zato, dobro razmislite kada je vreme da promenite jastuke.

Postoji nekoliko testova koji će vam pokazati da li je vaša podloga za snove zapravo spremna za kantu da đubre.

Australijska tiktokerka Šantel Mila, koja se bavi uređenjem doma i deli svoje savete na ovoj društvenoj mreži, pokazala je jednostavan trik uz koji ćete za samo 30 sekundi shvatiti da li je vaš jastuk dotrajao.

@mama_mila_ When was the last time you went pillow shopping? ☁️ #bedroomcheck #hometips ♬ Sweet Dreams – Trinix

Po njoj, dovoljno je da presavijete jastuk na pola, zadržite ga tako 30 sekundi, a onda ga pustite. Ako se vrati u prvobitno stanje, i dalje je dobar. Ako ostane savijen vreme je za novi.

Prema stručnjacima, sintetičke jastuke trebalo bi da zamenite nakon 12 meseci, a perjani mogu da potraju i do tri godine.

Važan je i odabir jastuka.

„Najčešća greška koju ljudi prave je odabir jastuka koji savija vaš vrat napred ili na jednu stranu“, rekao je kiropraktičar Endrju Bang sa klinike u Klivlendu.

Ako vam je brada privučena grudima dok spavate, to može da izazove bolove u vratu, kaže Bang.

Njegova preporuka su jastuci od pene koji pravilno drže vrat. Što se tiče materijala, prirodni lateks je najbolji izbor. Jastuci od perja imaju tendenciju da pogoršaju bol u vratu.

Takođe predlaže da spavate na debljem jastuku ako imate čvrst dušek. Zamenite jastuk – bez obzira na njegovo stanje – ako se stalno budite sa zategnutim vratom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.