Tri zdrava ulja za kuvanje i kako ih koristiti 1Foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

 

Ulja za kuvanje sadrže zasićene, polinezasićene i mononezasićene masti, a svaka od njih može na različite načine uticati na zdravlje.

Osim što poboljšavaju ukus hrane, ulja su neophodna za apsorpciju vitamina A, D, E i K. Takođe, igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju energije, kao i u očuvanju strukture i funkcije ćelija.

Važno je znati da svako ulje ima svoju tačku dimljenja.

Kuvanje na visokim temperaturama koje premašuju tačku dimljenja ulja može dovesti do oslobađanja slobodnih radikala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH), koji mogu izazvati upale i vremenom doprineti razvoju srčanih oboljenja i raka, upozoravaju dr Nejt Vud i stručnjaci za kulinarstvo.

Zato je važno znati koja ulja su pogodna za termičku obradu, a koja za hladnu upotrebu – kako biste očuvali hranljive vrednosti i smanjili izloženost štetnim jedinjenjima, piše ordinacija.hr.

Tri zdravih ulja za kuvanje i kako ih koristiti:

Maslinovo ulje

Stručnjaci se slažu da je ekstra devičansko maslinovo ulje jedno od najzdravijih. Bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima koji mogu doprineti snižavanju holesterola, krvnog pritiska i upala, podržati zdravlje mozga i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, navodi dijetetičarka Hartnet.

Kuvаr Silvio Salmoiragi, vlasnik dva restorana sa Mišlenovim zvezdicama (u Kaliforniji i Milanu), najviše voli da koristi maslinovo ulje sirovo – preko salata ili testenina, a preporučuje i kombinovanje sa medom.

Ulje avokada

Ulje avokada je odlično za kuvanje, dinstanje, pečenje i prženje. Bogato je oleinskom kiselinom – korisnom mononezasićenom masnoćom koja može doprineti snižavanju holesterola, šećera u krvi i krvnog pritiska. Zbog visokog sadržaja luteina, korisno je i za zdravlje očiju, a može zaštititi kožu od UV zračenja i poboljšati njenu elastičnost i čvrstinu.

Ima blag, prijatan ukus sa nijansama putera, što ga čini pogodnim za razne vrste jela.
Zahvaljujući visokoj tački dimljenja, ulje avokada je i zdravo i svestrano, a često se dobija bez upotrebe hemikalija.

Laneno ulje

Laneno ulje je bogat izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), biljne omega-3 masne kiseline koja ima važnu ulogu u funkcionisanju mozga, smanjenju upala, rizika od bolesti srca i ublažavanju simptoma artritisa.

Zbog vrlo niske tačke dimljenja, laneno ulje nije pogodno za kuvanje. Najbolje ga je koristiti sirovo – kao preliv za salatu, kuvano povrće ili krompir, ili ga dodati u smuti.

Pošto je lako kvarljivo, treba ga čuvati u frižideru i potrošiti u roku od nekoliko nedelja nakon otvaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari