roštiljFoto: Shutterstock/New Africa

Uranak ne može da prođe bez roštilja, a da bi sve bilo savršeno – od mirisa, ukusa pa do sočnosti mesa – potrebni su dobri trikovi, prava priprema i provereni recepti. U nastavku donosimo najbolje savete za pečenje, ideje za marinade i recepte koji će svaki roštilj pretvoriti u pravo gastronomsko uživanje.

Trikovi za savršen roštilj

1. Priprema mesa je ključna

Marinada je sve: kombinujte maslinovo ulje, beli luk, limunov sok, senf, med, so, biber, i začinsko bilje (ruzmarin, majčina dušica) za piletinu i svinjetinu.

Meso marinirajte bar 2-4 sata, a idealno preko noći u frižideru.

Nikada ne stavljajte hladno meso na roštilj – ostavite ga na sobnoj temperaturi bar 30 minuta pre pečenja.

2. Ugalj & temperatura

Sačekajte da se ugalj potpuno užari i prekrije sivim pepelom – to znači da je spreman za pečenje.

Za indirektno pečenje (veće komade mesa), gurnite žar sa strane, a sredinu ostavite praznu.

Koristi rešetku sa poklopcem ako pečete veće komade – stvara efekat rerne.

3. Ne okrećite meso prečesto

Dajte mesu vremena da se zapeče i odvoji od rešetke – okrenite ga samo jednom ili dvaput.

Nikada ne pritiskajte meso lopaticom – tako cedite sokove i meso postaje suvo.

Recepti za roštilj

Marinirana pileća krilca

Sastojci:

  • 1 kg pilećih krilaca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika senfa
  • 2 čena belog luka (izgnječena)
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika soja sosa
  • So, biber, suvi začin, ljuta paprika po ukusu

Priprema:

  1. Sve sastojke sjedinite i ubacite krilca u marinadu.
  2. Ostavitite u frižideru 4 sata.
  3. Pecite na srednjoj vatri oko 20–25 minuta, okrećući povremeno.

Ćevapi kao iz ćevabdžinice

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina/svinjetina)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 čena belog luka (sitno)
  • So, biber
  • 50 ml mineralne vode

Priprema:

  1. Sastojke dobro izmešajte i ostavite 1 sat u frižideru.
  2. Oblikujte ćevape i pecite ih na jakoj vatri po 3–4 minuta sa svake strane.

Bonus saveti: 

  • Uz roštilj poslužite odgovarajući prilog, a pored kolslou salate, odlično idu pečeni krompirići, ajvar i sezonska salata sa paradajzom i lukom.
  • Iako ne jedu meso, vegetarijanci  mogu uživati u tikvicama, patlidžanu, kukuruzu i pečurkama na roštilju, koji su takođe jako ukusni. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari