Turistička atrakcija u duhu rimskih legionara 1Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Ministar LJajić je istakao da su ovako zanimljivi sadržaji izvanredni za promociju Viminacijuma i kao svojevrsne turističke atrakcije.

– Ovo je jedan od retkih primera da od arheološkog nalazišta dobijete prvorazrednu turističku destinaciju, rekao je LJajić dodavši da više od 100.000 ljudi poseti taj arheološki lokalitet, pri čemu 40 odsto čine strani gosti.

LJajić je rekao da je arheološki kompleks, zahvaljujući kreativnosti, sposobnosti i posvećenosti svih onih koji u njemu rade, pri čemu je posebno apostrofirao doprinos dr Miomira Koraća, danas jedna od važnijihh turističkih destinacija u zemlji. On je naveo da će to brzo postati i izletnička destinacija i da se očekuje veliki broj đačkih ekskurzija već iduće godine. Istakao je da su svi kapaciteti u Viminacijumu popunjeni od marta do decembra iduće godine pa će oko 20.000 dece posetiti ovaj kamp.

– Ovo može biti i dobra kongresna destinacija koja će okupiti ljude iz različitih oblasti, ne samo nauke. Ima dovoljno smeštajnih kapaciteta, gde se, pored njih, može uživati i u drugim pratećim sadržajima. Zadovoljni smo što u ovom delu Srbije dobijamo značajnu destinaciju i verujem da ćemo narednih godina imati značajan broj gostiju, stranih i domaćih, rekao je LJajić.

Na ovom Viminacijum avantura parku posetioci će imati priliku da uživaju u različitim atraktivnim sadržajima poput legionarskog poligona, u orijentiringu i na ziplajnu, zatim streljaštvu i drugim atrakcijama. Deca i mladi će se, kroz različite edukativne radionice upoznavati sa arheologijom, antropologijom, starim zanatima, slikarstvom i mnogim drugim tehnikama.

Svaka od prepreka u parku nosi ime jednog od rimskih imperatora, a svi koji posete kompleks će moći da vide kako su se oni obučavali, jer je ideja bila da se vratimo u vreme od pre 2.000 godina i sve što su oni radili i kako su se takmičili preslika u savremeni ambijent. Avantura park je koncipiran i dizajniran zahvaljujući inspiraciji logorima rimskih legionara. Prostire se na dva hektara površine, na drvenim stubovima visine od osam do 12 metara čime je za hrabru mladež stvoren i jedan kreativan zabavan kamp.

Viminacijum kamp, sagrađen za potrebe svetskog Limes kongresa arheologa koji je održan na lokalitetu početkom septembra, sledeće godine će posetiti i u njemu boraviti oko 20.000 najmlađih. Smeštajni kapacitet je 480 ležajava, a kamp je već bukiran od 1. marta, kada se i otvara, pa do kraja decembra iduće godine.

Korać je podsetio da ovo nije jedini projekat na tom lokalitetu već da je Ministarstvo turizma u realizaciju raznovrsnih sadržaja do sada uložilo oko 100 milona dinara. Podsećanja radi, svoj značaj antički lokalitet Viminacijum je dokazao postavši domaćin eminentnim naučnicima sa svih meridijana prilikom Svetskog kongresa arheologa, održanom ove godine, kada je ovde boravilo 1.200 uglednih arheologa i naučnika iz drugih oblasti koji su ovde iskazali radoznalost u oblastima kojima se bave. Tom prilikom, ministar LJajić je izjavio:

– Mi treba da uradimo još puno zajedničkih stvari kako bi prikazali Viminacijum u najboljem svetlu u smislu njegovog istorijskog i kulturološkog značaja ne samo za Srbija već i za čitav svet. Imamo puno toga da pokažemo i Ministarstvo je spremno da pomogne realizaciju tih projekata, kazao je on tokom posete Viminacijumu.

Negovanje timskog duha

Profesor dr Miomir Korać ukazuje na to da je od proizvoda nauke napravljeno nešto što je autentično i višestruko korisno za društvo i dodao da je Avantura park potpuno bezbedan za posetioce, s obzirom na to da je sigurnost sprava ispitana. Direktor arheološkog lokaliteta Viminacijum ističe i da cilj predstavlja negovanje timskog duha kod dece koja uče kako da zajedničkim snagama mogu da napreduju, usavršavaju se i postižu rezultate.