U Jadranu uočena opasna meduza 1Foto: FB/ Centar za istraživanje mora Rovinj

U Jadranu je uočena nova vrsta meduze, potvrđeno iz rovinjskog Centra za istraživanje mora. Povodom dojave da se na severnom Jadranu pojavila opasna tzv. kompas meduza, iz rovinjskog centra ističu da su od meduza identifikovali vrste: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduzu (Aequorea forskalea), morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduzu (Chrysaora hysoscella).

Kako navode iz Centra za invazivne vrste, a prenosi IstraIN, reč je o vrsti koja živi u obalskim vodama Atlantskog okeana i Mediteranskog mora, a karakteriše je žuto-smeđi klobuk koji podseća na kompas. Ova meduza može narasti do 30 centimetara u prečniku, a pipci do 1 metra dužine.

„Meduzama često nedostaju delovi tela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenja)“, ističu iz Centra za istraživanje mora Rovinj IRB. Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbegavati kontakt s njima.

U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje samo će pogoršati ubod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.