Večeras nam stiže kiša meteora, organizovana posmatranja u Beogradu i Novom Sadu 1Foto: Shutterstock/Makarov Konstantin

Meteorska kiša koja se još naziva i Perseidi dogodiće se večeras, između 12. i 13. avgusta, i biće vidljiva u celoj Srbiji.

Posmatranje ovog fenomena biće organizovano u Beogradu i Novom Sadu.

U Beogradu će zaljubljenici u astronomiju moći da u pogledu najbolje uživaju na Avali.

Zainteresovani će se okupljati na platou ispred Avalskog tornja. Odatle će kiša meteora moći da se posmatra golim okom ali i teleskopom i to od 21 čas pa do ponoći. Iz Avalskog tornja su obavestili ljude da ponesu ćebe ili podlogu na kojima će ležati dok posmatraju fenomen na nebu.

„U noći meteora plešemo i tango pod zvezdama, a na likovnoj radionici oslikavamo zvezdano nebo“, najavljuju organizatori događaja, rukovodioci Avalskog tornja.

Zbog ograničenog kapaciteta vidikovca poseta je ograničena na najviše 20 minuta, a ne postoji mogućnost rezervacija.

Sve aktivnosti predviđene su za subotu, biće na platou ispod tornja i celom kompleksu. Cene ulaznica za posetu vidikovcu su uobičajene, kao i ostalim danima: standardna 400 dinara, za studente, đake i penzionere 200 dinara, za decu predškolce i lica sa invaliditetom – dinar.

Što se Novog Sada tiče, kupljanje će se organizovati ispred Opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi od 22 do 22.30 časova.

„Nakon što se okupimo, otići ćemo na mesto gde sa kog će se posmatrati. Poželjno je da ponesete nešto na čemu ćete sedeti ili ležati (prostirku, ćebe), kao i vodu i grickalice, jer posmatranje može i da se oduži. Na raspolaganju će nam biti teleskop koji ćemo u međuvremenu koristiti za posmatranje planeta“, navode u Astronomskom društvu Novi Sad, prenosi 021.rs.

Kometa, kojoj je potrebno 133 godine da obiđe Sunce, ostavlja za sobom „oblak“ svemirskog otpada, a kada uđe u Zemljinu atmosferu i počne da pada prema površini, „oblak“ svetli usled trenja i sagorevanja, a mi to vidimo kao bljesak ili meteorit.

Astronomi kišu meteora koja se dešava od jula do avgusta nazivaju Perseidima. Ime je dobila po sazvežđu Persej, iz čijeg pravca očigledno dolaze meteoriti. U narodu je poznat i naziv „suze svetog Lavrentija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari