Vege recept: Gurmanske bezglutenske špagete

Svakog ponedeljka na portalu Danasa veganski recepti

Ostavite komentar


  1. Meni je ovo bolje u kombinaciji luk, pelat, granule od soje (koje su kao mleveno meso), ali tu soju prethodno prokuvati u vodi sa vegetom 10ak min i onda procediti pa umesati u paradajz sos, bude bas super 🙂

  2. Stavite vec sada pelat za zimu , toliko je lako a bice jako korisno , uzmite najbolje bi bilo paradjz sljivar , ako ga ne nema onda jabucar , ima ga jedna zena, ovaj jabucar, bas je dobar na pijaci u 44, bloku ali je malo skuplji a sljivar se retko nadje ove godine izgleda da su sve rezervisali ovi koji proizvode razne stvari od paradajza . Bilo ga je jedno vreme na kvantasu , ali na kratko i to po 50 dinara .
    Oprati ga , zaseci ga blago u krst sa dna , znaci sa suprotne strane od one gde je bila drska paradajza i staviti svaki u vrelu vodu, tu cak ne treba ni neka velika serpa jer sve ide jako brzo , neka bude u vreloj vodi svega pola minuta , izvaditi ga francuskom kasikom, moze se prebaciti odmah i u haldnu vodu ali i ne mora , samo ga redjati u jednu vecu vanglu , kada se sav paradajz po pola minuta obario u vrucoj vodi poceti sa ljuscenjem sa one strane gde je zasecen krst, toliko se lako ljusti da je to prosto neverovatno , prepoloviti ako je jabucar ako je manji sljvar ne mora , redjati u sterilisane tegle od 1 kg sabijajuci ga pred kraj staviti u svaku teglu kasicicu soli i kasicicu secera ,malo svezeg bosiljka pa jos malo pardajza jos jednom sve sabiti da nema mehurica , zatvoriti teglu metalnim prokuvanim poklopcima i staviti na pasterizaciju od pola sata .
    Pasterizacija je kada se u veci lonac u kome su postavljene drvene dascice stave sve tegle i naliju vrucom vodom do visine dva prsta ispod visine tegle , paziti da se tegle ne dodoiruju , mada ni jedna mi do sada nije pukla ako se i dodiruju ali za svaki slucaj neka se ne dodoiruju i kada provri voda smanjiti temperaturu i kuvati jos pola sata tako da voda struji oko tegli . Nakon pola sata posto je iskljucena temperatura ostaviti u loncu sve tegle do potpunog hladjenja , tada izvadit tegle , obrisati i odloziti do zime .
    Ovaj recept je odlican i da ga prave muskarci jer je veoma jednostavan a na zimu uzivace u plododvima svoga rada. Moze se pelat upotrebljavati u raznim varijantama .

    1. Cicka Vazno obavestenje, napravila sam gresku kada je napravim ja volim da priznam da se neko drugi ne bi prevario kaže:

      Da obavestim one koji bi mozda pravili ovaj jednostavni recept za pelat od paradjza . Od napravljenih 10 tegli sa pelatom po gore napisanom receptu vrisnulo mi je 7 , tako da je recept nepouzdan i nemojte ga praviti .
      Vrisnulo znaci da se pocelo kvariti . Mora da je caka u njegovom kuvanju odnosno da je malo bilo operacija u vezi obrade samog paradajza pre stavljanja u tegle .
      Popravka bi bila ta da kada se paradajzi oljuste treba ih sve staviti u serpu ili lonac da se skuvaju znaci svi oljusteni zajedno tako oljusteni bez dodavanja vode samo treba dodati so , najbolje je zasoliti po ukusu , moze i malo secera , svezi bosiljak, lovor i tada kuvati paradajz 30 minuta od kada pocne da vri i tek onda ga sipati i sterilisane tegle ostalo ide kako je napisano u gornjem receptu .

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.