Vreme je za Šiler, gazdino vino 1

Banatski vinari, po tradiciji, spravljaju od mešavine svih sortnih grožđa vino za porodičnu upotrebu, šiler.

U Banat su ovaj običaj doneli Nemci, njihova kultura gajenja loze u malim vinogradima i spravljanje domaćeg vina, svake godine tek toliko da bude do sledeće berbe, govori o vinu koje se spravlja po posebnom postupku.

– U malim porodičnim vinogradima ima mnogo različitih sorti grožđa. Ponajviše stonih, dosta muskatnih, ali i vinskih sorti plave i bele boje. Veoma rane sorte se beru kako dozrevaju, a one najkasnije ostaju i posle berbe do prvih mrazeva. Kada se obere kompletan vinograd, i bele i plave sorte, i stone i vinske, sve zajedno se izmulja i ostavi preko noći da dobije boju. Onda se ocedi slatko vino, prevri, istaloži i negde oko Božića imamo brilijantno bistro tamno roze, šiler vino – objašnjava Šandor Šomođi, vlasnik vinskog podruma u Zrenjaninu.

Jedna od definicija šiler vina je, da je to tamnije roze vino ili slabije, svetlo crveno vino. Ali, šiler vino nije samo zbog boje šiler.

– Ovo vino, koje ponekad miriše na ružu, a ukus ima svog vinograda, kao da smo hrskave bobice potpuno zrelog grozda zagrizli, a svežina kiselina čini ga pitkim, osvežavajućim. Tek, nakon „dva deci razgovora“, kada se kiseonik zduži sa aromama u ustima, javlja se blaga oporost tanina i upozorenje da se uspori – definiše Šomođi.

On podseća da je u Švajcarskoj Schiller Wine u Graubünden-u ružičasto obojeno vino koje je proizvedeno od belih i crvenih sorti grožđa, koje se zajedno beru i presuju u isto vreme. Uslov je, da se ove dve vrste grožđa obavezno pomešaju pre fermentacije. U Mađarskoj šiler vino je tradicionalno vino vinogradara.

– Za pijacu su stone sorte, za gospodu bela i crna vina, a za gazdu šiler. Literatura ne govori o mešanju sorti, ali je evidentno da se radi o posebnom stilu vina sa markantnim kiselinama, blagim taninima i voćnim aromama.

Austrija, u zapadnoj Štajerskoj, na granici sa Slovenijom ima svoje vino šiler, čije ime je pod zaštitom, Ovo vino se proizvodi samo od jedne sorte grožđa, i to drevne Blauer Wildbacher, i samo tu, na ovom malom lokalitetu. O svemu ovome nadahnuto i duhovito, a pre svega znalački, zrenjaninski vinar piše na svom sajtu sp-wine.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari