Zbog čega treba često menjati posteljinu? 1Foto: Shutterstock/SaraAnne

Koliko često menjamo ili peremo posteljinu je tema o kojoj su mišljenja podeljena, ali većina se nekako drži da je menja bar jednom nedeljno.

Ali novo istraživanje pokazalo je da preretko menjanje i pranje posteljine može biti povezano sa nekim zdravstvenim problemima.

Stručnjaci upozoravaju da prljava posteljina može biti leglo štetnih klica i bolesti. Ako ne perete posteljinu (ili barem ne perete dovoljno često) može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, od blagih kožnih problema do nekih ozbiljnih bolesti.

Problemi sa kožom

Mrtve ćelije kože koje se talože na čaršavima i jastučnicama idealna su hrana za grinje koje mogu izazvati niz kožnih oboljenja. Ekcem je jedan od najčešćih, a to je bolest koja izaziva svrab i bolan osip i iritaciju kože, piše Živim.hr.

Alergije

Grinje luče izmet koji u kombinaciji sa telima uginulih grinja može biti okidač za alergije i astmu. Simptomi mogu uključivati osip na koži, svrab i pečenje očiju i curenje iz nosa. U teškim slučajevima astme, to može izazvati poteškoće sa disanjem, a to može biti veoma opasno.

Apendicitis

Akumulacija bakterija na posteljini može dovesti do upale slepog creva ako uđu u digestivni trakt. Alok Via, dermatolog sa Klivlendske klinike, rekao je za Dejli ekspres da u našem telu ima više bakterija nego ćelija u telu.

Međutim, bakterijska infekcija slepog creva može biti izuzetno ozbiljna. Upala slepog creva često zahteva operaciju, a ruptura slepog creva može biti fatalna.

Infekcije

Bakterijske infekcije takođe mogu biti rezultat naseljavanja mikroba na neopranu posteljinu. Jedna od najzaraznijih bakterija je stafilokokus aureus, koji se vrlo lako širi i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ova bakterija je, između ostalog, povezana sa upalom pluća. Gonoreja je još jedna bakterijska infekcija koja se može preneti preko neoprane posteljine, posebno ako delite krevet sa zaraženom osobom.

Zbog svega ovoga preporučuje se da redovno perete posteljinu, dok zarazne osobe treba da menjaju posteljinu svakodnevno.

Najgora sezona…

Posebno treba da budemo oprezni tokom sezone prehlada, virusa i gripa, koja je, kao što znate, već stigla. Dakle, ako ste prehlađeni ili ste kojim slučajem „pokupili” neku virozu ili grip – morate redovno da menjate posteljinu. I za sebe i za onog sa kojim delite krevet. Samo tako ćete sprečiti da se virusi umnože, partner se zarazi, a i brže ćete ozdraviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.