kantarion foto wikipedia Milimidragan 92Foto: Wikipedia/ Milimidragan 92

Kantarion (Hypericum perforatum L.) ima stabljiku koja je uspravna i razgranata na vrhu, ovalna, sa dve izdužene pruge i gola. Listovi su sedeći, goli, jajasti, sa mnogo žlezda sa etarskim uljem u vidu prozirnih tačaka po površini.

Cvetovi su grupisani u razgranate, široke, štitolike cvasti. Čašični listići su zašiljeni sa mnogo prozirnih ili crnih žlezdi, a krunični listići su zlatnožuti. Raste u umerenom pojasu Evrope i Azije, po livadama, pašnjacima i u šumama. Proširen je i u severnoj Americi. Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen nadzemni deo biljke (Hyperici herba)

*Hemijski sastav*: Herba kantariona sadrži antrahinonske derivate hipericin i pseudohipericin, floroglucinske derivate (hiperforin), flavonoide, biflavonoide, 8-9% tanina, etarsko ulje, ksantone, amino kiseline (GABA)

*Upotreba*: Aktivni sastojci kantariona deluju antidepresivno (kao MAO inhibitori) pa se koristi u tretmanu lakših depresija, uzbuđenja, nervoze, nemira i tegoba u menopauzi. Pokazuje povoljno dejstvo u tretiranju viralnih i retroviralnih infekcija.

*Takođe se koristi* u narodnoj medicini kod upala, kao antiseptik, za skupljanje tkiva. Svež nadzemni deo kantariona koristi se za izradu kantarionovog ulja koje se koristi za zarastanje rana i zaceljenje opekotina i kod hemoroida.

*Ograničenja u upotrebi*: Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.

*Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima*: Hipericin može kod osetljivih osoba izazvati fotosenzibilizaciju, pa se ne preporučuje sunčanje tokom terapije prepratima kantariona.

*Način pripreme i upotrebe čaja*: Jednu supenu kašiku herbe kantariona preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti. Piti tri puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.

*Izvor: Institut „Josif Pančić“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.