Možemo li zaista postati zavisni od slatkiša? 1Foto: Pixabay/Pexels

Čokolade, gazirani sokovi, slatkiši…i sve namirnice koje sadrže rafinisane šećere mogu izazvati zavisnost!

Mozgu je potrebno tridesetak minuta da prepozna vrstu šećera koja se unosi u organizam i prema tome ih adekvatno rasporedi u telu.

Ne postoje dobri ili loši šećeri, razlika je samo u količini. Kada jedemo slatkiše, koji su u najvećoj meri prosti šećeri, što znači da ih naš organizam brzo razloži i oni brže od složenih šećera završe u našoj cirkulaciji, ako ih mi ne iskoristimo u nekom kraćem roku oni odlaze u zalihe u vidu masnog tkiva.

Primetili smo da potreba za slatkišima dosta zavisi i od našeg psihološkog stanja, vrlo često posegnemo za slatkišima kada se ne osećamo najbolje. Ovo je u stvari jedan od načina da se čovek oseti u trenutku ‘’bolje’’.
I time upadate u začarani krug, jer slatkiši postaju primarni način regulisanja osećanja, tj postaju uteha.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nutricionista – zdrava Ishrana (@nutricionista_ivanamisic)


Kako se rešiti zavisnosti od slatkiša?

Najbolji način je da se pravilno hranimo, da unosimo dovoljno proteina, zdravih masti i složenih ugljenih hidrata, samim tim potreba za brzom energijom- prostim šećerom će biti smanjena.

Kada smo neko vreme na zdravoj ishrani nakon toga će nam se promeniti ukus slatkiša, biće nam prenaglašeno slatko ili slano i samim tim nam neće prijati kao ranije.

Jedan od načina je i da eliminišemo iz kuće sve slatkiše i slaniše tako da u kriznim situacijama budemo prinudjeni da izaberemo zdraviji obrok.

Telu je potrebno vreme da se navikne na novu ishranu, koja mu prija, a vama da usvojite zdrave navike i uživate u obrocima.

Još jedan način na koji možete pomoći sebi da se rešite zavisnosti od slatkiša su Bahove kapi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.