Voće i povrćeFoto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Organizacija „Environmental Working Group (EVG)“ svake godine analizira najnovije podatke američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) kako bi napravila spisak namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida. U saopštenju organizacije stoji „da je svaka izloženost pesticidima problem, budući da znamo kako oni mogu štetiti zdravlju ljudi, a naročito dece“.

Iako brojna istraživanja sprovedena na najprestižnijim svetskim univerzitetima već godinama ukazuju na povezanost pesticida i zdravstvenih problema,naučnici ističu kako rešenje postoji. Naime, pokazalo se da se zamenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje nivo ovih štetnih hemikalija u ljudskom telu, piše National Geographic, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Spisak voća i povrća sa najviše pesticida

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, na ovih 12 je bilo najviše ostataka pesticida:

 1. Jagode
 2. Spanać
 3. Kelj
 4. Breskve
 5. Kruške
 6. Nektarine
 7. Jabuke
 8. Grožđe
 9. Paprike
 10. Trešnje
 11. Borovnice
 12.  Boranija

Rezultati su dobijeni prikupljanjem 46.569 uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svako od nas učinio kod kuće. Nakon pranja, gotovo 75 posto neorganskih svežih proizvoda koji se nalaze u prodaji u SAD sadržalo je ostatke pesticida, od kojih su neki već godinama zabranjeni.

Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se ove godine na listi namirnica sa najviše ostataka pesticida našle boranija i borovnice jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih s bolestima nervnog stistema. S druge strane, dinja je skinuta s liste namirnica sa najmanje pesticida i na nju je dodata šargarepa.

Spisak voća i povrća sa najmanje pesticida

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 15 ima najmanje ostataka pesticida:

 1. Avokado
 2. Kukuruz
 3. Ananas
 4. Luk
 5. Papaja
 6. Grašak šećerac
 7. Špargle
 8. Dinje
 9. Kivi
 10. Kupus
 11. Gljive
 12. Mango
 13. Slatki krumpir
 14. Lubenice
 15. Šargarepe

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari