– Neverovatno je da ni za jednu od ozbiljnih krivičnih prijava koje sam u ime Devića podneo Republičkom javnom tužilaštvu nemamo saznanja da li je uopšte uzeta u rad, da li se sprovode istražne radnje ili je odbačena. Prijave se šetaju od upisnika do upisnika i očigledno je da su pod kontrolom jednog čoveka, a sumnjam da je reč o novosadskom tužiocu – kaže za Danas Nikola Stanojević, advokat Ilije Devića.


On negira mogućnost da do statusa tih predmeta ne može da se dođe zato što stranka nema brojeve predmeta iz delovodnika Tužilaštva, kako je Danasu odgovoreno kada smo pre nekoliko meseci zatražili da nam kažu šta se desilo sa tim prijavama.

– To je besmislica, Tužilaštvo ima izuzetno dobru evidenciju, oni u svakom trenutku znaju da li se protiv nekog sprovodi istraga i da li je podneta neka krivična prijava, drugačije taj organ ne bi mogao da funkcioniše. Takav odgovor klasično je „vozanje“ stranke – kaže Stanojević, koji je i sam svojevremeno bio tužilac.

On posebno ističe primer krivične prijave koju je Agencija za borbu protiv korupcije podnela početkom prošle godine protiv tadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića i celokupnog gradskog veća, jer su ignorisanjem ugovornih obaveza naneli gradu i firmi štetu. Posle samo dve nedelje novosadsko tužilaštvo je prijavu te institucije odbacilo.

– Uz tu prijavu, kao prilog su dostavljene i sve krivične prijave koje je do tada podneo Dević, a reč je o sedam do osam prijava protiv gradskih vlasti, javnih preduzeća, inspekcija u ministarstvima. Nije bilo šansi da se u roku od 14 dana ispitaju svi protiv kojih je prijava podneta i oštećeni, ali je to ipak bilo odbačeno – ističe Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari