Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

31/05/2010 19:16 | Beograd

Dan Zavoda za udžbenike u znaku prvog bukvara

Autor: V. A.

Beograd - Svečanošću u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i dodelom nagrade „Stojan Novaković“, Zavod za udžbenike juče je obeležio 53. godine postojanja. Ovogodišnji Dan Zavoda bio je posvećen priči o Prvom srpskom bukvaru, koji je prvi put štampan 30. maja 1597. godine, a koji je ova izdavačka kuća nedavno objavila.

Nagradu „Stojan Novaković“ za najbolji udžbenik ili udžbenički komplet u izdanju Zavoda, ove godine su dobili udžbenički komplet za matematiku od 1. do 4. razreda, autora Olivere Todorović i Srđana Ognjanovića i udžbenik istorije za sedmi razred, autora Dušana Batakovića. U kategoriji udžbenika za srednje škole priznanje je dodeljeno udžbeniku Automatizacija proizvodnje i fleksibilni proizvodni sistemi 2, autora Gligorija Mirkova i Zorana Bakića, dok je u kategoriji udžbenika na jezicima nacionalnih manjina nagrađen bukvar na bugarskom jeziku za prvi razred, Darine Dončeve i Neli Trifonove. Ministar prosvete Žarko Obradović čestitao je u ime Vlade Srbije Zavodu za udžbenike 53. rođendan i istakao da je ta izdavačka kuća „s pravom i s puno razloga najznačajniji izdavač udžbenika u našoj zemlji“.

- Donošenjem novog Zakona o udžbenicima želimo da kroz konkurenciju podignemo kvalitet, nivo postignuća i znanja udžbenika. Želim Zavodu da u ravnopravnoj konkurenciji sa ostalim izdavačima zadrži i unapredi svoju vodeću poziciju - rekao je Obradović.

Jučerašnjoj proslavi su prisustvovali i ministar kulture Nebojša Bradić, predsednici SANU i Matice Srpske, poslanici republičkog parlamenta i predstavnici verskih zajednica.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)