Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovići zaštitnik građana Saša Jankovići dalje imaju oprečna tumačenja o dokumentima koje je ombudsman izneo u javnost u vezi sa incidentom tokom Parade ponosa u Beogradu kada je pretučen brat premijera Andrej Vučić. Stefanovićje je ponovio da dokumenta koja je zaštitnik građana objavio na svom sajtu nisu zvaničan stav MUP-a, „niti Jankovićmože da tumači dokumente MUP-a“.


– Saša Janković je pogrešio. Sledeći put kada bude imao pitanje vezano za MUP može da nas pozove. Pojasnićemo mu šta znači dokument koji smo mu poslali. Ne može zaštitnik građana da tvrdi da je nešto stav MUP-a. Dokumenti koje je izneo sadrže samo izjave žandarma koji su učestvovali u tom incidentu – rekao je Stefanović, pojasnivši da samo Sektor unutrašnje kontrole MUP-a može da donese zvaničan stav o postupanju pripadnika policije, pa i žandarma, u pojedinim slučajevima. Ministar je dodao da u polemici sa ombudsmanom više neće učestvovati.

U polemiku nije želeo da ulazi ni Saša Janković, rekavši da su dokumenta koje je objavio dostupna javnosti i da jasno piše da je to izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a. On je za naš list naglasio da samo radi svoj posao, koji je definisan Ustavom Srbije i zakonima, „a ne želi da ulazi u obračune, kako je čitav slučaj predstavljen javnosti“.

– Najgore što može da se desi jeste da se čitav slučaj predstavi kao lični obračun: „Janković protiv Stefanovića ili Jankovićprotiv VBA“, pa onda neko treba da sudi ko je u pravu. Nemam ništa ni protiv policije, ni protiv vojske, niti ministra Stefanovića. Činjenice i dokumenta govore za sebe – kaže Janković za Danas. On pojašnjava da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nema ingerenciju da podnese bilo kakvu krivičnu prijavu protiv pripadnika vojne policije.

– Neko drugi u MUP-u je trebalo da uradi svoj deo posla, a to nije učinio. Sektor je konstatovao da su pripadnici Žandarmerije upotrebili prekomernu silu, sa čim sam se i ja složio, i pridružio prijavi. Ali za drugi deo priče, vezano za vojsku, ispostavlja se da niko nije nadležan – naglašava Janković. On dodaje da ga u ovom postupku očekuje još posla.

– Posao ombudsmana je da vodi postupak kontrole kako bi utvrdio koji propusti su napravljeni u radu određenih službi. Ako se u tom postupku pojave elementi izvršenog krivičnog dela, zaštitnik građana podnosi krivičnu prijavu. Ja ću ovaj postupak da nastavim i da postavim Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i Vojsci Srbije određena pitanja – ističe Janković. Neka od njih su: „Da li su pripadnici Žandarmerije bili obavešteni da postoje vojnici na vojnom zadatku, tokom Parade ponosa? Da li su znali da treba da ih puste, ili ne treba da ih puste? Zašto je vraćen pištolj bez uzimanja serijskog broja i pravljenja zapisnika? Da li su pripadnici Žandarmerije bili odmorni, koliko su spavali?“

– Vodim postupak koji treba da otkrije zašto je nad četvoricom ljudi upotrebljena prekomerna sila. Naravno, imam i niz pitanja za vojsku. Ako su tog dana bili na izvršenju vojnog zadatka, kao što piše, a nisu obezbeđivali dvojicu civila, zašto su vodili društvo na izvršenje zadatka? Da li je to prvi propust koji je izložio opasnosti dvojicu civila? Zašto se pripadnici vojske nisu prvi legitimisali? I na kraju, na osnovu kog člana zakona pripadnici vojne policije obezbeđuju premijera i njegovu porodicu – kaže ombudsman.

Stefanović je naveo da Jankovićmože da donosi stav o bilo kom pitanju i da on kao ministar unutrašnjih poslova nema ništa protiv toga, ali je dodao da zaštitnik građana ne može da iznosi stav MUP-a.

– Radim svoj posao, a odgovori oko svih dilema o tome šta spada u nadležnost ombudsmana nalaze se u zakonu i Ustavu Srbije, zaključio je Janković.

Ministar odbrane Bratislav Gašić – Sramota me šta ombudsman radi

„Mogu samo još jedanput da ponovim. Sramota me je da kažem šta mislim o ovome šta ombudsman radi“, rekao je za Danas ministar odbrane Bratislav Gašić komentarišući objavljivanje dokumenata Sektora unutrašnje kontrole MUP-a u kojima se navodi da su pripadnici Vojnobezbednosne agencije (VBA) saslušavali svedoke incidenta u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić. U dokumentima koje je objavio zaštitnik građana Saša Jankovićtakođe piše da su službena lica VBA konfiskovala snimke sa sigurnosnih kamera obližnjih banaka na kojima se navodno vidi kako je čitav konflikt započeo.

– Građani Srbije mogu da budu bezbedni. Vojska Srbije i njene bezbednosne službe rade isključivo po zakonu – naveo je Gašić. V. J.

Komandant Žandarmerije Milenko Božović – Žandarmi prekoračili ovlašćenja

Komandant Žandarmerije Milenko Božovićrekao je da je protiv pripadnika Žandarmerije koji su učestvovali u incidentu, kada je pretučen Andrej Vučić, pokrenut disciplinski postupak, jer je činjenično utvrđeno da su prekoračili ovlašćenja. „Zaključak je da su ti pripadnici Žandarmerije prekoračili ovlašćenja“, rekao je Božoviću izjavi novinarima upitan o istrazi incidenta tokom Parade ponosa, u kome su učestvovali Andrej Vučić, Predrag Mali i dva vojna policajca.

Zajedno za Šumadiju: Podrška Jankoviću

Kragujevac – Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) daje punu podršku ombudsmanu Saši Jankoviću i izražava spremnost za reagovanje u svakom trenutku. Gušenje slobode medija, sa sve jasnijim oblicima cenzure i političke kontrole, masovno prisluškivanje i uhođenje građana, orkestrirano ućutkivanje i naručeno javno blaćenje svakoga ko misli i govori drukčije, najdirektnije su manifestacije progresivnog suženja obima ljudskih prava i političke slobode u Srbiji, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ZZŠ. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari