Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

06/05/2014 18:59 | Beograd

Održana tribina „Autocenzura, nevidljiva pretnja slobodi medija“

Kriza medija, kriza društva

Autor: D. D.

Beograd - Sve vidljivija autocenzura u medijima u Srbiji predstavlja veliku društvenu opasnost jer vodi ukidanju kritičkog odnosa prema vlasti, ocenili su juče učesnici tribine „Autocenzura, nevidljiva pretnja slobodi medija“.

Ocenjujući da je naslov tribine pogrešan jer je autocenzura u domaćim medijima izrazito vidljiva, glavni urednik nedeljnika „Vreme“ Dragoljub Žarković je posebnu pažnju posvetio nedavnom saopštenju Srpske napredne stranke (SNS) u kojem je Radio-televizija Srbije (RTS) prozvana kao „svakodnevni poligon za prljave napade“ na predsednika SNS-a i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

„Ovim saopštenjem SNS-a odapeta je strela. Stranka se oglasila bez ikakvih argumenata, ne precizirajući na koju emisiju ili programski segment misli i očekujući od novinara i urednika da sami prepoznaju šta to nije dobro“, rekao je Žarković.

Novinarka RTS-a Olivera Kovačević ocenila je da je tim saopštenjem SNS izazvala pojavu koje nije bilo čak ni tokom devedesetih, a to je da se novinar više ne oseća odgovornim samo za ono što sam napiše ili izgovori, nego i za izjave svojih sagovornika. Pozivajući se na lično novinarsko iskustvo i rad u nekoliko televizijskih kuća, Olivera Kovačević je ukazala na jedan od ključnih problema s kojima se suočavaju novinari, a to je odsustvo svesti ljudi zaposlenih u javnim institucijama da su javnosti dužni da daju neophodne informacije o određenim problemima u društvu. Direktor Novinske agencije Beta Radomir Diklić naglasio je da je kriza u medijima odraz opšte krize u društvu, odnosno potpunog odsustva sistema vrednosti.

Doza autocenzure

Učesnici tribine složili su se ipak da je određena doza autocenzure u novinarstvu neophodna kako bi se zaštitili ljudsko dostojanstvo i pravo na privatnost. „Odgovornog novinarstva nema bez jednog stepena autocenzure, što podrazumeva da su novinari obrazovani i moralni. Bojim se da ni obrazovanja ni morala nema dovoljno u današnjim medijima“, upozorio je Dragoljub Žarković.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)