Baza podataka napada na novinare, nema samo cilj da bude gola statistika. Mi, na ovaj način želimo da svakodnevno podsećamo policiju, tužilaštvo i sudove da je njihova dužnost da zaštite novinare i omoguće im da bez ikavih pritisaka, pretnji ili napada, obavljaju svoj posao.


Novinari u Srbiji nisu bezbedni, a vlast ne čini dovoljno da omogući novinarima normalne uslove za rad. Slučajevi napada, verbalnih I fizičkih, se najčešće ne sankcionišu, a kazne su takve da podstiču nasilnike u napadima na novinare. Nekažnjavanje podstiče ponavljanje i zato se danas novinari osećaju nesigurnoi i nebezbedno.

Od početka 2014. do kraja avgusta, zabeleženo je 18 incidenata koji su se odnosili na fizičke napade, verbalne pretnje i pritiske na novinare. Od toga je bilo devet fizičkih napada, isto toliko verbanih pretnji, kao i jedan napad na imovinu. Petnaest kolega i dve koleginice pretrpeli su neki oblik nasilja prilikom obavljanja radnih zadataka, kao i cela redakcija jednog portala, koja je dobila pretnju putem društvenih mreža. Dozvolite mi da vas podsetim na neke druge slučajeve o kojima javnost manje zna….

Vladimir Mitrić, dopisnik Večernjih novosti iz Loznice, brutalno je pretučen pre 9 godina. Suđenje napadaču, bivšem policajcu PS Novi Beograd, trajalo je punih šest godina. Osnovni sud u Loznici osudio je nasilnika samo na šest meseci, valjda dovoljno da se vrati u policiju, da bi Apelacioni sud, udvostručio kaznu.

Policija ga je obezbeđivala godinama. Bio je to bukvalno nadzor, praktično, uhođenje i Mitrića i njegovih prijatelja, srodnika i izvora, ali bez te zaštite, kako kaže sam Mitrić, tek mu ne bi bilo života.

Po oceni sudskih veštaka, radne i životne funkcije, zbog ovakvog života, smanjene su Vladimiru Mitriću za 50 odsto. Sudski postupak koštao ga je, lično, jednu godišnju platu. Sud nije uspeo njegovog batinaša, da privede da se izjasni, za sve ove godine, šta ima od imovine, kako bi mu platio bar sudske troškove, a o naknadi štete, po pravosnažnoj presudi, da i ne govorim.

Dopisnica Danasa iz Novog Pazara, Slađana Novosel, za samo dve i po godine tri puta se našla na meti nasilnika.

Prvi put, 4. septembra 2010. zapretili su joj da će je baciti sa terase dok je posmatrala sukob Zukorlićevih pristalica i policije u naselju Hadžet. Godinu dana kasnije označenaje kao jedna od osnivača Otpora Sandžaka. Prva je objavila delovanje ove multietničke grupe koja je počela da postavlja nezgodna pitanja u vezi sa delovanjem Zukorlića i njegove grupe. Pozivi na linč objavljeni su na portalu Sandžakpress i časopisu Revija Sandžak, uz njene fotografije. Zatim je u saopštenju Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) na najgrublji način izvređana.

Tek posle trećeg napada pozvana je u Policijsku upravu Novi Pazar, gde joj je saopšteno da će imati pojačan policijski nadzor mesta stanovanja i rada. Ni u jednom slučaju nije pokrenut istražni postupak. Ponavljali su se slučajevi napada i pretnji, a sa onima koji su upućivali pretnje ništa se nije dogodilo.

U poslednje vreme, Niš je postao grad u kojem je sve više napada na novinare. Za samo nekoliko meseci novinari niških medija doživeli su ozbiljne pretnje zbog istraživačkih tekstova i rubrika koje su objavili. Urednik portala Južne vesti Predrag Blagojević dobio je ozbiljne pretnje i upozorenje da više ne piše o direktoru niškog Vodovoda. Posle priloga o korupciji u Specijalnoj bolnici u Sokobanji direktorka te ustanove poručila je urednici dopisništva RTS-a u Nišu Dragani Sotirovski u telefonskom razgovoru „zapamtićeš ti mene“.

Pretnje novinarima kulminirale su posle utakmice Radnički-Javor kada je pomoćni trener Nišlija fizički napao Dušana Jocića, novinara Narodnih novina. Zbog pretnji i napada za sada niko nije kažnjen. „Od dva slučaja koja su pokrenuta prema onima koji su mi pretili – jedan je još na sudu, a drugi u policiji i sve to se poprilično oteže“, rekao je Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti. Stojanu Markoviću, zbog objavljenog teksta u „Čačanskim novinama“, u kome se govori o nepotizmu opštinskih funkcionera, predsednik SO Čačak Vojislav Ilić pretio je smrću u svom kabinetu i to u prisustvu drugih opštinskih funkcionera.

– Ponavljao je „ili on ili ja, jednog od nas dvojice pokriće trava“ – rekao je Marković, dodajući da su se pretnje Ilića nastavile i u prisustvu Milovana Petrovića, načelnika čačanskog SUP-a. U hotelu 'Borkovac', dok je razgovarao sa radnicima na bazenu, Nenadu Tomiću, vlasniku i glavnom i odgovornom uredniku informativnog internet portala Rume, prišao Dušan Dragičić, vlasnik hotela i počeo da preti, unoseći mu se u lice, zato što je navodno pisao tekst protiv njega i njegovog objekta. Rekao mu je: „uši ću ti odseći, u tome sam dobar“. Pretio mu je i odgrizanjem nosa.

Jedan od najdrastičnijih primera je fizički napad na urednika novinske agencije FoNet Davora Pašalića, koji je 3. jula brutalno pretučen u dva navrata na Novom Beogradu.

Ovim povodom oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je naložio policiji da što pre ispita i utvrdi sve okolnosti napada na Pašalića, uz obećanje da će “policija preduzeti sve mere kako bi počinioci u najkraćem roku bili identifikovani i kažnjeni u skladu sa zakonom“…

(Izlaganje je delimično skraćeno i prilagođeno za štampu.)

Raniji napadi na zaposlene u medijima

Od 2008. godine zaključno sa 2013, desila su se 348 napada na zaposlene u medijima. Najviše ih je bilo 2008. – 144 slučaja. Sledeće godine zabeleženo je 36 napada, dok je 2010. prijavljen jedan atak manje. Osamdeset incidenata, koji su se odnosili na pritiske, verbalne i fizičke napade, bilo je 2011., a 31 napad dogodio se 2012. U 2013. evidentirana su 22 slična događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari