Srbija će pojačati kontrolu onih koji pokušavaju da dođu do srpskog pasoša i na taj način odu u strane zemlje, saznaje Danas u Vladi Srbije. Kako su nam rekli naši izvori, Srbija najverovatnije neće svim Albancima s Kosova koji traže srpsku putnu ispravu izdati taj dokument. Kako nam je objašnjeno, razlog tome je to što bi možda mogla u jednom trenutku da bude ugrožena vizna liberalizacija Srbije, ukoliko bi Albanci sa srpskim pasošima u velikom broju odlazili iz zemlje. Ponovno uvođenje viza Srbiji, u ovom momentu, kako tvrde zvaničnici, nije na dnevnom redu.


Temu o zainteresovanosti Albanaca sa Kosova za srpski pasoš nedavno je, u jeku masovnog odlaska Albanaca sa Kosova, preko Mađarske u ostale zemlje EU, otvorio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je rekao da je Srbiji, u ovom momentu, podneto oko 60.000 zahteva kosovskih Albanaca za izdavanje pasoša Srbije.

„Imamo 60.000 i više zahteva Albanaca sa KiM za izdavanje pasoša naše države“, rekao je Stefanović. „Jedan veći broj Albanaca želi da prizna Srbiju kao svoju zemlju. Ja to tumačim tako“, zaključio je Stefanović. Od ministra i iz njegovog kabineta nismo dobili odgovor na pitanje da li će svi koji ga traže dobiti pasoš, da li su tačne informacije da ih ipak neće dobiti i da li Srbija može da garantuje da ti ljudi neće izaći iz zemlje i tako ugroziti viznu liberalizaciju Srbije.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je pravo pitanje kako su neki migranti legalno dobili šengensku vizu u Prištini.

– Mi smo pouzdan partner EU i ne mislim da nam je ugrožena vizna liberalizacija, navela je Joksimovićeva. Ona nije odgovorila na pitanje da li Srbija neće da daje svoje pasoše i da li će biti pojačana kontrola za njihovo izdavanje.

Mnogi građani Kosova, ali i Srbije, ne znaju da postoji razlika između pasoša koji dobijaju Srbi s prebivalištem u Srbiji i na KiM, odnosno da vizna liberalizacija ne važi ni za Srbe ni za Albance sa Kosova. Albancima sa Kosova srpski pasoš ne vredi ukoliko su prijavljeni na Kosovu, što znači da i sa njim moraju da imaju vizu da bi putovali. Jedina mogućnost, ali neizvesna, jeste da Albanci prijave prebivalište u Srbiji. To se masovno, pogotovo na jugu Srbije, dešavalo u periodu uoči i nakon što je Srbija 2009. dobila viznu liberalizaciju. Takve pojave nisu retke ni sada.

Vladimir Petronijević, izvršni direktor Grupe 484, za Danas kaže da se pasoši izdaju državljanima Srbije u koje spadaju i kosovski Albanci koji imaju prebivalište na KiM, kao i da veliki broj njih ima i srpsko državljanstvo.

– U vreme vizne liberalizacije 2009. Vlada Srbije je donela uredbu koja se odnosi na izdavanje putnih isprava državljanima RS koji imaju prebivalište na teritoriji KiM. Prema proceduri, ta lica mogu dobiti pasoš na osnovu zahteva koji se podnosi posebnoj Koordinacionoj upravi MUP Srbije sa sedištem u Beogradu. U fizičkom obliku ti pasoši se ne razlikuju od drugih putnih isprava za građane Srbije, ali bitna razlika postoji kod izdavaoca te isprave. To je potvrđeno i odlukom Saveta EU 1244/2009, kojom je utvrđeno da se za pasoše koje je izdala ta uprava ne primenjuje vizna liberalizacija – objašnjava Petronijević.

Prema njegovim rečima, uvek postoji interes za srpski pasoš jer omogućava lakše izdavanje viza jer neke zemlje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a Albanci sa Kosova mogu dobiti srpsku putnu ispravu ako su upisani u našu knjigu državljana.

– Ima slučajeva kada su lica upisivana u knjigu državljana ili imaju potvrdu da su upisani u nju a nikada to nisu bili. Oni su pravno procesuirani. S druge strane, postoji nastojanje da se spreči lažno prijavljivanje prebivališta na osnovu kojeg se dobija putna isprava. Srbija se obavezala, i EU i poštovanjem svog zakona o prebivalištu, da na terenu utvrdi da li neko lice zaista prebiva na toj adresi – navodi Petronijević.

On ukazuje na to da Srbija ne može da izbegne obavezu da izda putnu ispravu onima koji imaju osnova za to. Međutim, kako kaže, uvek je problem kada donosioci odluka imaju velika diskreciona ovlašćenja, što može da bude osnova za greške ili čak manipulacije.

Šeholi: Biznis oko pasoša

Fatmir Šeholi, politički analitičar sa Kosova, za Danas kaže da su izjave poput ove srpskog ministra unutrašnjih poslova namenjene za unutrašnje političke svrhe i da ih nije dobro davati u trenutku velikog odliva stanovništva sa Kosova. On potvrđuje da Albanci koji dođu do srpskog pasoša sa njim ne mogu da izlaze iz Srbije bez vize. „Postoji velika trgovina pasošima u koju su uključeni i Srbi i Albanci. I to policija zna. Oni lažu građane koji ne znaju da sa srpskim pasošima mogu da odu u Nemačku ili neku drugi stranu zemlju, te im uzimaju veliki novac ne bi li im to sredili. Takođe, ima i onih koji menjaju mesto prebivališta, odnosno odjavljuju prebivalište na Kosovu, čime gube i državljanstvo Kosova. To im ipak ne garantuje da će dobiti pasoš i otići u stranu zemlju. Mnogi čak i ako odu, brzo se vraćaju i onda ne mogu da vrate kosovsko državljanstvo i stvaraju sebi problem“, zaključuje Šeholi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari