Vlasnici radnji u Bulevaru kralja Aleksandra bili su neprijatno iznenađeni kada im je nedavno komunalna policija pokucala na vrata i svakome ko ima reklamu firme veću od 60×25 centimetara zatražila tehnički projekat. Samo na prvu loptu ovo zvuči kao sasvim normalno. Međutim, u Odluci o oglašavanju na teritoriji grada Beograda ne postoji član kojim se određuje kolikih dimenzija treba da bude reklama firme.

– Ne samo da nema dimenzija, već traže tehnički projekat koji košta i do 60.000 dinara za nalepnicu na izlogu, za obično parče papira. Ne govorimo o svetlećim reklama ili nekim istaknutim, već o nečemu što je nalepnica na izlogu. Šta tu može toliko da košta – kaže za Danas vlasnik jedne od radnji. Oni koji nemaju tehnički projekat, kao u slučaju našeg sagovornika, morali su da skinu reklamu i plate kaznu od 50.000 dinara.

Na pitanje zbog čega je potreban tehnički projekat i kako to da za jednu nalepnicu treba izdvojiti toliko novca, kao i po kom pravilniku komunalna inspekcija može da ide po radnjama i kažnjava vlasnike, Danas nije uspeo da dobije odgovor od gradskih vlasti. Vlasnici koji nisu želeli da pređu preko ovakve odluke žalili su gradskoj upravi i jedini odgovor koji su dobili jeste da oni postupaju na osnovu „usmenog naređenja“.

U prekršajnom nalogu komunalna policija se, kako tvrde vlasnici, pozivala na članove 22, 29 i 30 Odluke o oglašavanju na teritoriji grada Beograda. U članu 29 ove Odluke piše da se „uz zahtev za izdavanje dozvole prilaže tehnička dokumentacija izrađena u skladu sa aktom iz člana 11 ove odluke“, gde opet piše da se „tip, veličina, uslovi i postupak za postavljanje objekata za oglašavanje i sredstava za oglašavanje na objektima utvrđuje pravilnikom koji donosi gradonačelnik grada Beograda“. Ni u jednom od pomenuta tri člana, kao ni u celoj Odluci se ne pominje veličina oglasa od 60×25 centimetara, kao i to da se svaki centimetar preko toga kažnjava sa 50.000 dinara. Vlasnicima je ostalo nejasno, kao uostalom i nama, jer odgovor od gradske uprave nismo dobili, zašto za svaki prekoračeni centimetar obične nalepnice na izlogu radnje treba da se plati 500 evra samo za tehničku dokumentaciju i šta tu može toliko da košta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari