Štrajkovi kontrolora leta, kamiondžija, ali i nestašica hrane i goriva iz dana u dan sve više zagorčavaju život grčkim vlastima, ali i turistima koji su se tek uputili na letovanje ili se tamo zatekli. Problem sa štrajkačima najviše je dotakao turiste koji su na odmor krenuli sopstvenim prevozom, a koji sad imaju problem s tim gde i kako da natoče gorivo. Međutim, uprkos alarmantnim vestima koji dolaze s juga, u turističkim agencijama u Srbiji koje smo juče zvali kažu da nemaju gotovo nikakvih problema.

– U kontaktu smo sa svima i nema nikakvih većih problema. Naša agencija pokriva najviše severni deo Grčke, ali nas niko od putnika nije zvao niti tražio pomoć – kaže za Danas portparol Argusa Aleksandar Vučković. Najviše problema je, napominje on, sa nestašicom goriva.

– Dešava se da benzina nema jedan dan ili da se čeka duže u redovima i zato je to problem uglavnom za one koji su otišli sopstvenim prevozom – napominje Vučković.

On dodaje da pozivi nisu stigli čak ni od onih koji se spremaju da krenu na odmore. Slično su nam rekli i u Oktopod travelu. Problema nema, niko se ne žali, tako da ne mogu da znaju šta se zapravo dešava.

U agenciji Hari end Em kažu da ih tokom jučerašnjeg dana, ali ni u prethodnom periodu niko nije kontaktirao za pomoć. „Sve je u redu. Niko se nije žalio. Imamo čak ture koje kreću danas i sutra i tu takođe niko nije pravio problem“, napominju u ovoj agenciji. Međutim, u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija nisu časili časa, već su na problem sa štrajkovima i nedostatkom benzina reagovali istog momenta, slanjem dopisa na adresu Ministarstva spoljnih poslova. Iz YUTA su zamolili Ministarstvo da učini nešto kako bi pomogli našim turistima u Grčkoj. „Problem je posebno izražen kod naših građana koji su preko turističkih agencija, a sopstvenim automobilima otputovali, a zbog nedostatka goriva na pumpama ne mogu da se vrate u Srbiju“, piše u dopisu YUTA.

U saopštenju koje je potpisao direktor Rade Stanković piše da je YUTA spremna na svaki vid pomoći svojim putnicima, pa i da nužno potrebno gorivo dopreme do putnika kako bi se vratili u Srbiju, ali da to ne dozvoljavaju pogranični organi Grčke. YUTA podseća da su grčke vlasti i nacionalna asocijacija hotelijera u Grčkoj javno obećali da će turistima obezbediti smeštaj i nadoknaditi nastale troškove, koji su nastali ne njihovom krivicom. Ono što bi moglo da bude problem i što već jeste, napominju u YUTA, što putnici ne žele da napuste smeštajne objekte dok im se ne obezbedi gorivo, tako da novi turisti ne mogu biti smešteni u iste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari