Vlada Srbije izmirila je deo dugovanja prema putarima koji su radili na izgradnji koridora i to tako što je „pokrila“ njihove kreditne obaveze kod tri banke u ukupnom iznosu od 4,73 milijarde dinara. Time su delimično rasterećena obaveza četiri preduzeća – Putevima Užice država sada duguje za 3,1 milijardu dinara manje, Planumu za 504,6 miliona, PZP Beograd za 782,2, dok je prema firmi Borovica Transport izmireno 33,5 miliona dinara.

 Ipak, napon te transakcije, apsolutni dobitnici su Banka Inteza, Sosijete ženeral i Unikredit banka, jer su se rešile problematičnih kredita koji ne samo da su opterećivali bilanse, nego su i izdvajanja za obaveznu rezervu kod NBS po tom osnovu bila visoka. Za sada nije izvesno kada će država odrešiti kesu i putarima isplatiti i preostali deo duga, a samo Putevi Užice i Planum potražuju još osam miliona evra.

Direktor preduzeća Planum Ratomir Todorović kaže za Danas da je u ovoj tranši uplaćena samo polovina duga njegovom preduzeću i to onaj deo koji je trebalo vratiti domaćim bankama.

– Namirili su domaće banke, ali nas nisu. Preostali deo novca, nekih 500 miliona dinara sopstvenih para, koje smo uložili u izgradnju tih puteva, kredite koje smo uzeli kod stranih banaka, to nam nije vraćeno i pitanje je da li će i kada biti – ističe Todorović.

Koristi od ovakve isplate za radnika su, tvrdi on, samo indirektne, jer preduzeća neće plaćati kamate. Milan Bojović, generalni direktor Puteva Užice ocenio je „veoma korektnom“ odluku Vlade Srbije kojom su izmireni dugovi putarskih preduzeća prema bankama.

– Država je ovim potezom učinila veoma korektnu stvar i pomogla je putarskim preduzećima. Ugovorima je bilo predviđeno da se 65 odsto plaća na odloženo za Koridor 10 i 85 odsto na odloženo za radove na Koridoru 11 i država je to isplatila pre nekoliko dana – rekao je za Danas Bojović.

On je dodao da se nada da će uskoro biti rešen i problem preostalih dugovanja države prema putarskim preduzećima, te da se o tome ovih dana razgovara u nadležnim ministarstvima.

– Očekujemo da će i to biti izmireno. Preduzeće Putevi angažovano je na deonicama Horgoš-Subotica i Ub-Lajkovac, i te radove trebalo bi da nam plati Ministarstvo saobraćaja, ali za ostale deonice na kojima rade i druge firme, plaćanje je u nadležnosti Koridora Srbije. Zbog specifičnosti angažovanja putarskih preduzeća, ne znam koliki je ukupan dug države prema njima, ali trenutni dugovi prema Putevima i Planumu iznose osam miliona evra – zaključio je Bojović.

U Ministarstvu finansija i privrede kažu da oni ne znaju da li je to ceo dug i da li su još neka putarska preduzeća zadužena kod banaka, jer je to u nadležnosti Ministarstva saobraćaja, a da su oni ti koji isplaćuju novac.

Za radnike bez značaja

Predsednica sindikata putara u Samostalnom sindikatu Sonja Vukanović tvrdi da isplata može da koristi preduzećima, jer im je na neki način „skinuta omča sa vrata“, ali da radnici, koji inače u većini putarskih firmi primaju minimalac, neće videti vajdu od te transakcije. „Praktično država je isplatila dugove koje su ova preduzeća imala prema bankama, a zadužila su se kako bi realizovali poslove na koridorima 10 i 11. Država je tu bila garant a preduzeća, dok im ona ne plati odrađeni posao, nisu imala novca da te obaveze servisiraju“, objašnjava Vukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari