U budžetu ima novca za penzije i plate za avgust a radimo na tome da se obezbede isplate za septembar. Toliko je teška situacija. Budžetski deficit je rekordan, više od dve milijarde evra. Posle prva četiri dana u Vladi uveren sam da ćemo uspeti da stabilizujemo sistem i obezbedimo redovnu isplatu penzija i plata – izjavio je juče Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede Srbije.


On je istakao da će najkasnije do kraja septembra napraviti plan fiskalne konsolidacije koji će uključiti i plan restrukturiranja većeg dela duga Srbije do kraja godine, kako bi se zaustavio ubrzani tempo novog zaduživanja.

Dinkić je tokom razgovora sa predstavnicima zanatlija u Palati Srbija naglasio da će Vlada doneti niz mera koje treba da olakšaju rad malih i srednjih preduzeća.

– U avgustu će biti ukinute fiskalne kase za zanatlije. Kada fiskalnu kasu nemaju advokati, zašto bi imale zanatlije? I nepotrebni parafiskalni nameti biće ukinuti od 1. oktobra. Slična sudbina čeka i „firmarine“, komunalne naknade za isticanje reklama za zanatlije i mala i srednja preduzeća, a biće ukinute neke od taksi na republičkom nivou, kao što je naknada za šume – objasnio je Dinkić.

On je dodao da je formirao grupu sa zadatkom da od 256 parafiskalnih nameta proveri koji su nepotrebni da bi ih ukinuli i rasteretili privredu, a rok za analizu je 60 dana od formiranja Vlade.

– U mere koje će Ministarstvo finansija preduzeti da pomogne preduzetnicima i privredi spada i uvođenje subvencionisanih kredita za likvidnost, sa kamatom od jedan do dva odsto godišnje, uz garancije Fonda za razvoj. Ti krediti za preduzetnike biće uvedeni do kraja avgusta, a od sledeće godine zanatlije će moći da konkurišu za bespovratnu podršku za investicije – istakao je Dinkić.

On je dodao da će država, u zavisnosti od vrednosti investicije, bespovratno davati od 30 do 50 odsto novca preduzetnicma za nova ulaganja, a ta mera će se primenjivati od 1. januara 2013. godine.

– Tokom jeseni biće ukinuto plaćanje muzičkog dinara za zanatlije, kroz izmene Zakona o autorskim pravima. Biće formiran i poseban Sektor za preduzetništvo u okviru Ministarstva finansija i donet Zakon o zanatstvu, uz prethodno obnavljanje javne rasprave. Biće ukinut Zakon o deviznom poslovanju, kako bi se olakšao izvoz usluga iz Srbije kao i propis po kojem se zatvaraju radnje ako ne izdaju fiskalni račun. Umesto te mere, biće uvedene novčane kazne – istakao je Dinkić dodavši da će za preduzeća koja imaju manje od 50 radnika biti uvedene subvencije za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari