Nacrt o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, na račun kog su poslednjih mesec dana pljuštale kritike sa svih strana, mogao bi da bude usvojen na današnjoj sednici Vlade.

– Ne mogu da vam potvrdim, ali ni da demantujem to. Tačno je da je Nacrt usvojen na sednici odbora za finansije, tako da se očekuje da bude na dnevnom redu – kaže za Danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević. On tvrdi da nema ništa sporno u vezi sa ovim zakonom, da je tačno da je radna grupa raspravljala i da su unete neke izmene. „Usvojeno je 99 odsto zahteva privrede i 100 odsto zahteva Evropske komisije koji su se odnosili sa usklađivanjem sa zakonodavstvom EU“, napominje Radosavljević. On kaže da su se „stekli svi uslovi“ za usvajanje ovog zakona i da je logično da ima primedbi, ali da je ovaj Nacrt ocenjen i od strane svih ministarstava kao pozitivan.

Radosavljević tvrdi da ovaj zakon ne predviđa ukidanje Uprave za javne nabavke, već da se ona premešta u sastav Ministarstva. Na pitanje da li će novi zakon, koji daje veća ovlašćenja Ministarstvu finansija otvoriti mogućnosti za veću korupciju Radosavljević kaže da o tome „nema govora“ jer će na ovaj način Uprava dobiti ono što joj je dosad falilo, a to je veći kredibilitet.

– I nije tačno da je Ministarstvo finansija najveći naručilac, jer u budžetu piše da je Ministarstvo imalo narudžbine u vrednosti od 50 miliona dinara što je u odnosu na 314 milijardi dinara kolike su ukupne nabavke tek 0,2 odsto – kaže Radosavljević.

Oštri kritičari ovog teksta zakona koji su početkom decembra osuli paljbu po novim odredbama zakona, pre svega zato što Upravi ukida mnoge funkcije i prebacuje ih na Ministarstvo finansija, dočekali su ovu vest „na nož“, karakterišući je kao „lošu i neočekivanu“.

– Lošu jer se predloženim rešenjima podriva sistem javnih finansija i široko otvaraju vrata za još veću korupciju u javnim nabavkama. Neočekivanu, zbog činjenice da su se manjinski partneri u vladajućoj koaliciji pre svega nekoliko dana u razgovoru sa predstavnicima građanskog društva direktno izjasnili protiv ovog štetočinskog projekta – piše u saopštenju Koalicije za nadzor javnih finansija. Upravo su Koalicija i Transparentnost bili najglasniji protivnici ovog teksta zakona i zato su, kako tvrde, poslali predstavnicima Evropskog parlamenta i EK pismo u kom upozoravaju „na pogubnost predloženih rešenja“.

– Ko u Vladi danas bude digao ruku za ovaj zakon, diže ruku za korupciju – kaže za Danas Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija. Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović kaže za Danas da je čuo da bi zakon mogao da bude usvojen danas na Vladi i da ne zna šta se tačno desilo. „Svi iz civilnog društva su jednoglasno kritični bili prema tom zakonu. Mislili smo da neće usvojen, da će se odustati od toga. Tako je izgledalo, ali sad vidimo da nema sumnje da će biti usvojen“, kaže Jovanović.

Šta ima u tekstu Nacrta

Članom 1. Nacrta predviđeno je ukidanje Uprave za javne nabavke i osnivanje novog tela, Uprave za centralizovano sprovođenje javnih nabavki. Ta uprava koja bi trebalo da bude formirana najkasnije šest meseci po usvajanju zakona preuzela bi samo dve od dosadašnjih 19 funkcija koje obavlja aktuelna UJN. Ostalih 17, među kojima i kontrola javnih nabavki, prešle bi u ruke Ministarstva finansija. Dve funkcije koje će nova Uprava preuzeti su portal i pripremanje modela konkursa, dok će suštinske stvari poput kontrole biti u nadležnosti Ministarstva finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari