Iako bi jeftiniji limun, koji je poslednjih nekoliko dana sa 400 naglo spao na 130 dinara za kilogram, trebalo da obraduje potrošače, suzdržanost je izazvalo to što na poslednjem uvoznom kontingentu piše da kora nije za jelo.

Na deklaraciji limuna uvezenog iz Turske navodi se da je to voće tretirano imazalilom, a stručnjaci kažu da je reč o supstanci koja prodire kroz ceo plod, kancerogena je, toksična, iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović savetovao je potrošače da se neko vreme suzdrže od kupovine limuna dok se Ministarstvo poljoprivrede i zvanično ne oglasi saopštenjem da li je to voće koje se nalazi u prometu u Srbiji ispravno.

– Postoji osnovana sumnja da nešto nije u redu s limunom koji je u prometu, jer nije moguće da to voće više nego dvostruko pojeftini, a i tržišno je bilo nelogično kada je, pre mesec dana, drastično poskupeo – ukazao je Papović i dodao da „država treba da ispita da li je uvoznički lobi odgovoran za te stvari, ili je u pitanju nešto drugo“.

Papović je naglasio da je „građanima dosta paranoje oko toga da li su namirnice koje su u prometu ispravne i da zbog toga Ministarstvo treba da izađe s jasnim stavom“. „Osnovni problem u Srbiji je što zakonodavac ne poštuje zakonsku proceduru. Još nije formiran Savet za bezbednost hrane, iako je to zakonska obaveza od pre pet godina. Ovde jedna grupa odlučuje o bezbednosti hrane, a to je veliki problem“, naglasio je.

U međuvremenu, pritisnuto novinarskim pitanjima, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede. „Stručne službe na granici kontrolišu sve prehrambene proizvode koji ulaze u zemlju, uključujući i limun, i Ministarstvo stoji iza tih nalaza“, prvo je juče izjavila ministarka Snežana Bogosavljević Bošković. Nekoliko sati kasnije iz tog ministarstva stiglo je i detaljnije saopštenje u kome se, između ostalog, navodi da u ovoj godini „nije utvrđeno povećano prisustvo sredstava za zaštitu bilja u uvoznim pošiljkama limuna uključujući i limun poreklom iz Turske“. Dodaje se da je u toku redovnih kontrola, fitosanitarna inspekcija 1. novembra na graničnom prelazu izvršila kontrolu i uzorkovanje limuna poreklom iz Turske, a uzorak prosledila ovlašćenoj laboratoriji na ispitivanje. Zbog natpisa koji su se pojavili u medijima, preduzete su dodatne kontrole, izvršeno je uzorkovanje a uzorci su prosleđeni ovlašćenim laboratorijama na ispitivanje, kažu u Ministarstvu i objašnjavaju da je „aktivna materija imazalil u EU registrovana za tretiranje plodova citrusa prilikom skladištenja“. Kako u Srbiji nema proizvodnje tog voća, ni zaštitna sredstva nisu registrovana, kažu u Ministarstvu oidodaju da je maksimalno dozvoljena količina ostataka imazalila pet miligrama po koligramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari