Novi predsednik Privredne komore Srbije najverovatnije će biti sadašnji potpredsednik PKS i doskorašnji direktor njenog predstavništva za Nemačku i Austriju Marko Čadež, saznaje Danas. Prema izvorima našeg lista, to što ne spada u kategoriju „iskusnih, uglednih privrednika“, a po Statutu Komore je uslov za izbor, Čadež nadomešćuje podrškom politike, koja je stigla zbog njegovih dobrih veza sa nemačkim zvaničnicima.

 Naime, Čadež je gotovo deceniju bio i portparol nemačke ambasade u Beogradu, a u aprilu ove godine, neposredno pre postavljenja za direktora predstavništva, osnovao je udruženja Forum „Srbija – Nemačka“, na čije je otvaranje kao počasni gost stigao i Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar.

Iako je u trci za prvog čoveka bilo, i ima još kandidata, veruje se da je Čadež najozbiljniji, i da će 23. decembra Skupština PKS nastaviti dosadašnju praksu i glasati „kako politika to očekuje“. Njegov najozbiljniji protivkandidat u jednom trenutku je bio Ljubomir Šubara, Kruševljanin koji je bio u igri navodno po predlogu svog zemljaka, ministra odbrane Branislava Gašića. Inače, Šubara je odnedavno poznat u javnosti kao čovek kome je Agencija za privatizaciju poverila šest značajnih funkcija u kruševačkim preduzećima – mesto zastupnika kapitala u FAM-u i u Savremenom domu, a u dva preduzeća je i predsednik nadzornih odbora i skupština. Spekuliše se da će Šubara biti zadovoljan i sa mestom direktora – Agencije za privatizaciju, koje je takođe otvoreno, a da će Gašić ipak Komoru popuniti „svojim ljudima“, jer će predsednik Skupštine, opet prema kalkulacijama, ali i prema uslovima iz Statuta PKS, biti Miloš Nenezić. Reč je o dugogodišnjem privredniku koji se na poziciju direktora kruševačkog Trajala vratio nakon što je sa bugarskim firmom Brikel raskinut ugovor o prodaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari