Vlasnik kompanije Delta holding Miroslav Mišković zatražio je juče od Vlade Srbije stvaranje privrednog ambijenta u kom će 10 do 15 velikih kompanija imati privilegije u poslovanju, saznaje Danas od jednog od učesnika skupa „Socijalno partnerstvo i izlazak iz krize“, koji je održan u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Sastanak predstavnika sindikata i privrede sa članovima Vlade bio je otvoren za novinare samo u prvih 15 minuta u toku kojih su mogli da čuju samo govor premijera Mirka Cvetkovića i uvodnu reč predsednika SSSS Ljubisava Orbovića.

Kako Danas saznaje, tokom sastanka najviše se čula reč privrednika, pa je tako, kako kaže naš izvor, biznismen Milan Beko bio najkonkretniji sa primedbama i najviše ga je zanimalo šta se dešava sa Lukom Beograd, ali nije propustio ni da pomene zabrinutost zbog stalnog anatemisanja pojedinih privrednika kao tajkuna od strane medija, poput televizije B92.

Većinu privrednika je zanimalo stvaranje boljih uslova za privredu, ali su u zavisnosti od svojih „problema“ imali drugačije primedbe. Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić najviše je potencirao teme koje se tiču zemljišta dok je vlasnika Ist pointa Zorana Drakulića brinulo pitanje kursa i nekonkurentnosti na tržištu. I dok su privrednici iznosili svoje stavove, predloge i postavljali pitanja, odgovora s druge strane stola za kojim su sedeli predstavnici Vlade Srbije bilo je malo. Premijer Mirko Cvetković je tako jednom prilikom odgovorio da je Vlada spremna da prihvati sve sugestije i primedbe, ali konkretna rešenja nije nudio, tvrdi naš sagovornik. Ministarka finansija Diana Dragutinović se nijednom nije uključila u diskusiju, kaže naš izvor, dok je sa nekoliko rečenica guverner Radovan Jelašić prokomentarisao stanje kursa. Jedino je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić pokušao privrednicima i predstavnicima sindikata da objasni probleme oko primene Zakona o planiranju izgradnje.

Nakon dvoipočasovnog razgovora iza zatvorenih vrata, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je novinarima rekao da je vođena „duga diskusija“ tokom koje se čulo i mnogo korisnih predloga. „Dogovoreno je formiranje radnog tela u kom će biti po četiri predstavnika Vlade, sindikata i privrednika, a koje će u narednom periodu imati zadatak da prati stvaranje boljih uslova za izlazak iz krize“, rekao je Ljajić. Radno telo će se sastajati povremeno odnosno po potrebi i baviće se sektorskim pitanjima jer različite grane muče različiti problemi.

„Svi smo imali predloge kako da se izađe iz krize i najvažnije je aktivirati privredu, sprečiti gubitak radnih mesta, raditi na otvaranju novih, omogućiti priliv stranih investicija, ali i domaćih odnosno obezbediti privrednicima uslove da normalno rade“, rekao je nakon sastanka domaćin i koorganizator skupa predsednik SSSS Ljubisav Orbović. On je rekao da je za sindikat neprihvatljivo dalje otpuštanje radnika, napominjući da je od 2001. izgubljeno oko 500.000 radnih mesta. „Izlazak iz krize je onog momenta kada broj radnika počne da raste, kada počnu da se vraćaju na radna mesta. To je znak da kriza posustaje“, naglasio je on, dodajući da postoji i veliki problem sa zaradama koje su među najnižim u regionu.

Vlasnik Ist pointa Zoran Drakulić istakao je da su privrednici zadovoljni što konačno učestvuju u razgovorima sa Vladom i sindikatima jer njih nema u Socijalno-ekonomskom savetu. „Tražili smo danas bolje uslove i za finansiranje i za ulaganje, slične onima koje imaju zemlje u okruženju“, rekao je Drakulić, istakavši da na privrednike koji već plaćaju obaveze prema državi ne bi trebalo da padne onaj deo socijalnog tereta koji država treba da snosi. On je rekao da će privrednici uvek da podrže sve projekte koji znače pokretanje proizvodnje, kao i razvoj manje razvijenih područja. Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je da nam je kriza svima otkrila slabosti koje imamo, kao i da je došlo vreme da se poreska politika prilagodi. „Ovaj sastanak je početak socijalne kohezije i ono na šta Ministarstvo finansija može da se obaveže da će uraditi jeste smanjenje učešća javne potrošnje, sprovođenje mera štednje i smanjenje poreskih opterećenja na zarade“, rekla je Dragutinović.

Sastanku koji su organizovali Samostalni sindikat i Ministarstvo rada i socijalne politike prisustvovali su, osim već pomenutih, i direktor Hemofarma Miodrag Babić, vlasnik ITM grupe Toplica Spasojević, vlasnik kompanije PSP Farman Branislav Grujić, odnosno većina članova poslovnog kluba Privrednik koji je prethodnih meseci, zajedno sa SSSS, insistirao na održavanju ovakvog sastanka.

Cvetković: Nećemo bežati od obaveza

Premijer Mirko Cvetković je na početku sastanka u sindikatu rekao da od poslodavaca očekuje više konkretnih projekata za otvaranje radnih mesta ove godine i obećao da će Vlada obezbediti odgovarajući privredni ambijent za to. „Nećemo bežati od svojih obaveza, rešavaćemo krupne probleme i inicirati velike strateške projekte, ali očekujem i od vas da profesionalno i odgovorno date svoj konkretan doprinos povećanju obima poslovanja i poboljšanju uslova rada“, rekao je Cvetković. Premijer je naglasio da će osnovni prioriteti Vlade u narednom periodu biti povećanje zaposlenosti i rast privrednih aktivnosti.

Sastav

1. Mirko Cvetković, premijer

2. Mlađan Dinkić, ministar ekonomije

3. Diana Dragutinović, ministarka finansija

4. Rasim Ljajić, ministar rada

5. Zoran Drakulić, predsednik Ist pointa

6. Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije

7. Branislav Grujić, vlasnik PSP Farman

8. Dragan Nikolić, predsednik kompanije Tigar.

9. Ljubisav Orbović, predsednik SSSS

10. Dragan Zarubica, potpredsednik SSSS

11. Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata

12. Predstavnik UGS Nezavisnost

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari