Nadležni komitet Ujedinjenih nacija nedavno je odobrio ugovoreni izvoz Zastavinog pešadijskog naoružanja (mitraljeza, pušaka, snajpera, potcevnih bacača granata…) u Libiju, u vrednosti od čak 103 miliona dolara. Taj „posao decenije“ kragujevačke fabrike, o kojem je naš list već pisao, startovaće po aktiviranju ugovora, odnosno uplate avansa libijske strane, nakon čega bi prvi kontingenti mogli da krenu već do kraja prvog kvartala naredne godine.


U prilog tim procenama idu i informacije da „Zastava Oružje“ na lageru ima potrebne materijale za početak proizvodnje oružja za Libiju, te da se do kraja godine, pored već uloženih 1,2 miliona evra, očekuje nova investicija od još šest miliona evra u nabavku savremene opreme (numeričkih i specijalnih mašina), kao i u proširenje kapaciteta i modernizaciju pogona za termičku obradu i izradu cevi. Podsetimo, državno – vojne delegacije Libije proletos u dva navrata boravile su u „Zastavi Oružju“, gde su su na fabričkom i strelištima u „Ilinoj vodi“ i na „Jasiku“ isprobavale streljaško-tehničke karakteristike pešadijskog naoružanja. Ugovor o izvozu potpisan je letos, a doskoro se čekalo da taj poslovni aranžman odobri nadležni komitet UN.

„Zastava Oružje“, najstarije industrijsko preduzeće u Srbiji i na Balkanu, koje ovih dana obeležava 160 godina postojanja i rada, u 2013. će na inostranim tržištima, prodajom znatno više od 100.000 „cevi“ (mitraljeza, pušaka, lovačkih karabina, malokalibarskih pušaka, pištolja, revolvera i drugog), zaraditi oko 40 miliona dolara, što je rekordni izvoz te fabrike u poslednje dve decenije.

Kragujevački oružari trenutno izvoze u više od 50 zemalja širom planete, među kojima je čak i Grenland, a najznačajnija eksportna destinacija i ove godine je Amerika, koja je bila i ostala najveće, najprestižnije i najprobirljivije oružarsko tržište na svetu. Zastavina fabrika oružja za devet ovogodišnjih meseci u Ameriku je, posredstvom tamošnjeg poslovnog partnera, izvezla 80.000 poluatomatskih i drugih lovačkih karabina, kao i određene kontingente malokalibarskih pušaka i pištolja.

U „Zastava Oružju“, na osnovu ugovora sa poslovnim partnerom, tvrde da će u Ameriku ove godine ukupno biti izvezeno oko 110.000 „cevi“, u vrednosti od 25 miliona dolara, što je najbolji izvozni rezultat kragujevačke fabrike na američkom tržištu ikada. Još oko 15 miliona dolara Zastavini oružari zaradiće na ostalim svetskim tržištima, od kojih su, posle Amerike, najznačajnija ona na kojima se prodaje vojno naoružanje, kakva su Irak, Avganistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, čija delegacija je, krajem prošle nedelje, prisustvovala obeležavanju jubileja najstarije fabrike u Srbiji i na Balkanu.

U planu top i novi mitraljez

Zastava Oružje uskoro planira proizvodnju protivavionskog topa u NATO kalibru od 30 mm, koji može da se instalira na sva borbena vozila i helikoptere, i kojim se u fabriku delimično vraća artiljerijski program, oduzet još sredinom prošlog veka, zbog navodne ili stvarne opasnosti od napada Staljinovog SSSR-a. Stručnjaci Zastave razvili su novi mitraljez sa metkom u NATO kalibru 5,56 , čiji će kvalitet, kako se očekuje, biti u rangu Zastavinog teškog mitraljeza 12,7, tipa „kojot“ i pešadijskog M 84 – koji slove za najpouzdanije na svetu. Razvijen je i potcevni bacač granata, takođe u NATO kalibru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari