Penzioneri će 20. aprila sudu u Strazburu predati žalbu povodom odbijanja Ustavnog suda Srbije da ukine zakon o smanjenju penzija, najavljeno je na današnjem skupu solidarnosti penzionera Evrope, koji su organizovali Udruženje sindikata penzionera Srbije i Sindikat penzionera Srbije UGS „Nezavisnost“.


Učesnici su poručili penzionerima da na predstojećim izborima ne glasaju za koaliciju okupljenu oko Srpske napredne stranke, u kojoj je i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i osudili izjavu predsednika PUPS Milana Krkobabića da penzioneri mogu da zaborave na penzije ukoliko lista koju predvodi Aleksandar Vučić izgubi.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović rekao je da smanjenjem penzija nisu oštećeni samo penzioneri koji su imali penziju veću od 25.000 dinara, već svi penzioneri u Srbiji, jer su poskupeli struja, grejanje, lekovi, povećan je porez na imovinu.

On je rekao da su Ustavnom sudu predali zahtev za ocenu ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije i da su posle godinu dana dobili odluku „koja nije zasnovana ni na pravu, ni na ekonomiji, već na politici“ i najavio da će do 20. aprila podneti žalbu sudu u Strazburu.

Vujasinović je rekao da u Srbiji 300.000 penzionera i starijih osoba žive sami, a 200.000 najstarijih sugrađana izdržava decu i unučiće i ukazao na to da je u 2015.godini povećana smrtnost penzionera u odnosu na godinu dana ranije.

On je rekao da je ovo Udruženje donelo odluku da razgovara sa strankama i potpiše sporazum da ih zastupaju u Skupštini Srbije, a od njih, između ostalog, traže da se založe da se „poništi sramni zakon o smanjenju penzija“, da se nadoknadi ono što je penzionerima uzeto, da se napravi novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju i da se dva puta godišnje usklađuju penzije.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić rekao je da je Skupština ovog Udruženja predložila penzionerima da ne glasaju za PUPS, jer je PUPS zahvaljujući svom rukovodstvu opsednutom ličnim interesima izgubio kredibilitet da zatupa penzionere.

Smatramo PUPS najodgovornijim za osiromašenje penzionera, jer je podržao zakon o uređivanju načina isplate penzija i nastavlja da se za njega bori. Stavovi rukovodstva PUPS se smišljeno podmeću kao stavovi svih penzionera što ne odgovara istini, rekao je Tamburić.

Skup je održan u saradnji sa Evropskom federacijom penzionera i starijih osoba, čija je generalna sekretarka Karla Kantone rekla da penzioneri moraju da se suočavaju zajedno sa problemima, a ne podeljeni i istakla da bi zajedno trebalo da se bore za Evropu koja će biti socijalna, a ne podređena novcu.

Borimo se za stvaranje Evrope u kojoj će svi imati ista prava, rekla je Kantone.

Penzioneri su nosili transperente na kojima je pisalo: „Nepoštovanje Ustava – uvod u diktaturu“, „PUPS ćemo kazniti olovkom“, „PUPS ne govori u naše ime“, „Nismo pristali na smanjenje“, „Dosta laži i krađe“, „Evropa za penzionere, penzioneri za Evropu“, a na spomen Vlade Srbije, premijera Aleksandra Vučića i PUPS su zviždali i uzvikivali „lopovi, izdaja“.

Delegacije sindikata penzionera su posle skupa Ustavnom sudu ponovo predale zahtev za ocenu ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari