Pink nije ni među sto najvećih izvoznika 1

Samo mesec dana nakon što je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) omogućila kompaniji Pink International da uzme kredit od 2,5 miliona evra, firma u vlasništvu Željka Mitrovića našla se na 23. mestu liste najvećih poreskih dužnika u Srbiji – sa dugom od 412,4 miliona dinara. Ovaj dug Pink beleži zaključno sa 30. septembrom 2014, a samo tri meseca ranije, prilikom prethodnog preseka Poreske uprave, Pink je dugovao na ime poreza znatno manje, 291 milion dinara.

Prema podacima Poreske uprave, dug Pinka je od septembra 2013. do septembra 2014. porastao sa 52,6 miliona dinara na čak 412 miliona dinara, što je gotovo 360 miliona dinara. Septembra 2013. Pink je na listi najvećih dužnika među pravnim licima, bio tek na 156. mestu, da bi u decembru iste godine „skočio“ na 108. mesto sa dugom od 89,7 miliona dinara.

Dug je tokom 2014. samo rastao, da bi neposredno nakon što je AOFI odobrila garanciju Pinku koji je, kako je o tome pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), preko AIK banke uzeo kredit od 2,5 miliona evra, dug za porez dostigao 3,4 miliona evra.

Za devet meseci 2014. dug Pinka Poreskoj upravi narastao je za celih 322 milona dinara ili 2,6 miliona evra. Na spisku najvećih poreskih dužnika Pink je u junu prošle godine pao na 85. mesto, a dug je smanjen na 124 miliona dinara. Poreska uprava navodi kao bitnu napomenu uz dug, da je Pink podneo zahtev za reprogram, kao i da je deo duga plaćen.

Prema istraživanju CINS-a, koje je Danas objavio pre dva dana, prvi ugovor pokazuje da je u avgustu 2014. godine AOFI Pinku izdao garanciju do iznosa od 2,5 miliona evra u korist AIK banke. Drugi ugovor sklopljen je nekoliko meseci kasnije, u decembru.

Pink tada od AOFI-ja dobija kredit od 1,4 miliona evra, kojim je omogućeno finansiranje ugovora ove firme sa preduzećima BH Telecom iz Sarajeva i MTEL iz Podgorice. Tokom 2014. godine Pink se pojavljuje na listama Poreske uprave kao jedan od najvećih poreskih dužnika. U trenutku kada je sklapan ugovor o garanciji, kako navodi CINS, odlaganje plaćanja jednog dela duga još nije bilo odobreno, pa je i dalje nejasno kako je ova kompanija ispunila uslov AOFI-ja po kojem njeni klijenti ne smeju da imaju poreska dugovanja.

Nejasna su i druga pitanja iz ove priče, od kojih je jednu otvorio sam vlasnik ružičaste imperije, Željko Mitrović. On je, reagujući na istraživanje CINS-a koje je Danas objavio, naglasio kako je Pink prošle godine ostvario prihod od 71 milion evra, od čega čak 30 miliona evra od izvoza sopstvenih usluga.

„Samo po osnovu izvoza programa iz Pink paketa, Pink grupa je prihodovala preko osam miliona evra u prošloj godini. Svidelo se to vama ili ne, ovi brojevi, draga gospodo, Pink svrstavaju u red najznačajnijih srpskih izvoznika“, navodi Mitrović. Ipak, prema podacima Privredne komore Srbije, koju je Danas kontaktirao, na listi od 100 najvećih izvoznika – Pinka nema. Najveći izvoznik je Fijat Srbija automobili, sa izvozom od 481 milion dolara. Poslednji, 101. na toj listi je FAS shoes iz Sente koji je prošle godine imao izvoz vredan 8,1 milion dolara.

Vučić o Pinku

Samo mesec dana nakon što je PU objavila spisak najvećih dužnika za treći kvartal 2014, na kom je Pink „isplivao“ na 23. mesto, premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za Danas 24. oktobra, na pitanje zbog čega vlasnik Pinka ne plaća poreske dugove odgovorio da je „Željko Mitrović ove godine platio sedam miliona evra, što nikada u životu nije platio“.

– Pozovite direktora Poreske uprave neka vam to pokaže. Pokažite mi ko je taj koji ne plaća. Vadimo im poreze koje nisu platili 2006, 2007, 2008, 2009. Za koje ih niko nikada nije pitao. I onda se ti drznu da mi to prigovore. Naš je posao da plate i kiosci i Mitrović i Beko i Mišković. To što ne možete da im naplatite sve u istoj sekundi, to pitajte one koji su ih obogatili i koji im nisu naplaćivali ništa, a ne mene koji im naplaćujem sve. Pitajte ih, nikome od njih samo ja nisam prijatelj – rekao je tada Vučić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari