Aerodromski kompleks Ponikve, u blizini Užica, koji je nekada bio vlasništvo vojske, a sada njime gazduje grad, mogao bi da postane kineska slobodna zona.

O toj mogućnosti, krajem prošle sedmice u Užicu, razgovarali su predstavnici Ambasade NR Kine, Kineske korporacije za puteve i mostove i Kineske razvojne banke u Srbiji sa Jovanom Markovićem, gradonačelnikom Užica, Miodragom Đidićem, državnim sekretarom u Ministarstvu finansija, i Milanom Ristićem, direktorom Uprave za slobodne zone Srbije.

Kineska strana je zainteresovana za otvaranje slobodnih zona u Srbiji i, kako je rečeno, u ovom trenutku prikuplja informacije o uslovima za njihovo otvaranje na tri lokacije: na Dunavu, u Pirotu i na Ponikvama. Pogodnost Ponikava je u tome što poseduje oko 550 hektara zemljišta i mogućnost korišćenja aerodroma, za šta je potrebno uložiti dodatni novac.

– Tradicionalno prijateljske odnose dveju zemalja treba dodatno ojačati kroz zajednička ulaganja za koje postoje dobre osnove – poručio je Žu Lianći, savetnik u ekonomskom i trgovinskom odeljenju Ambasade Kine.

Predstavnici Kineske korporacije za puteve i mostove, koja učestvuje u izgradnji mosta Zemun – Borča, istakli su da su veoma zainteresovani za poslovanje u regionu i da zbog toga planiraju da otvore logistički centar u Srbiji. Tu ideju, kako je zaključeno, trebalo bi prezentovati i drugim kineskim privrednicima koji su zainteresovani za otvaranje pogona i predstavništava u slobodnoj zoni.

Gradonačelnik Jovan Marković ocenio je da bi takva vrsta ulaganja omogućila nove investicije u užičkom regionu.

– Kineskim kompanijama, koje bi trebalo da se pojave na tržištu regiona, potrebna je vazdušna luka kao logistička podrška – rekao je Marković, objasnivši da je grad spreman da ponudi nekakvu vrstu koncesije na zemljište i postojeću infrastrukturu, kako bi aerodrom počeo da funkcioniše, te da njihov odgovor očekuje za nekoliko meseci.

Razgovor o mogućnosti izgradnje slobodne zone u blizini Užica usledio je nakon što su, pre nekoliko meseci, aerodrom Ponikve posetili Džang Vanšue, ambasador NR Kine u Srbiji, i Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, kada su najavili mogućnost saradnje i strateškog partnerstva sa Kinom.

Inače, nakon donatorske konferencije, koja je održana pre dve godine u Beogradu, na kojoj je trebalo da se prikupi novac za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava sa aerodroma Ponikve, koje se tamo nalaze još od NATO bombardovanja 1999. godine, Ambasada NR Kine je ispunila svoje obećanje i JP Aerodrom Ponikve poklonila bager i kamion i proces razminiranja je počeo u aprilu ove godine. Prethodno je EU donirala 200.000 evra za izradu idejnog projekta, ali nakon prve faze radova, potraga pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP Srbije za neeksplodiranim bombama je zaustavljena, jer je izostala donacija SAD. Predstavnici Ambasade SAD obećali su 1,5 miliona dolara, ali taj iznos nije izvestan, kako je to, pre nekoliko dana, izjavila ambasadorka Meri Vorlik boraveći u Užicu, a iščekuje se i sudbina donacije koju je obećala Rusija.

Osim toga, na aerodromu se nalaze i ostaci osam aviona domaćeg vaduhoplovstva, koji su takođe uništeni tokom NATO bombardovanja, a njihovo uklanjanje zahteva dodatno ulaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari