Ispražnjenu državnu kasu Vlada će pokušati da napuni prodajom Telekoma i rudnika Resavica, a u planu je da se aerodrom „Nikola Tesla“ da u zakup kako bi se smanjili troškovi države, usaglašeno je u nedelju uveče između koalicionih partnera, saznaje Danas iz izvora u Vladi, a očekuje se da će na prvoj sednici neke od tih odluka biti i zvanično potvrđene.

– Problem sa kojim se suočava Vlada je dvostruk. Naime, samo deo antikriznih mera može da se sprovede odmah, odnosno od 1. jula kako je to planirano. Reč je o segmentu vezanom za uštede koje treba da ostvare ministarstva u svojim sektorima i za smanjenje subvencija pojedinim javnim preduzećima. Te mere, ponavljam, same po sebi nisu dovoljne, ako se ne kombinuju sa privatizacijom i izmenama Zakona o radu i reforme penzionog sistema. Tu se pojavljuje drugi problem, jer levičarski deo Vlade ne gleda blagonaklono na bilo kakve izmene penzionog sistema, pa se o eventualnom destimulisanju prevremenog odlaska u penziju priča znatno opreznije nego o merama koje treba da se preduzmu kada je reč o izmenama Zakona o radu – napominje naš sagovornik.

Međutim, u Ministarstvu finansija su, kako kaže, svesni da će i na tom planu imati jaku opoziciju i žestoka protivljenja, jer su neki sindikati već najavili da će aktuelni Zakon o radu braniti „po svaku cenu“. „Dakle ključne antikrizne mere ne mogu da budu sprovedene već od 1. jula, još uvek nisu usaglašene sa partnerima iz redova sindikata i političkih predstavnika penzionera i mogu zaživeti nakon mukotrpnih pregovora tek krajem godine. Međutim, na sastanku Vlade, koja je planirana za četvrtak, ministar Dinkić će svojim kolegama sasvim sigurno predočiti da aktuelni Zakon o radu nije dovoljno fleksibilan i da ga uz još neke navedene stvari treba što pre menjati“, ističe naš sagovornik.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je pre sastanka u nedelju uveče, na kom su, osim Dinkića, bili i ministri rada, regionalnog razvoja, poljoprivrede, energetike, ali i guvernerka NBS, rekao da se za nedelju ili dve može očekivati da rebalans budžeta bude u Skupštini Srbije. Vučić je rekao i da štednji alternative nema i da, samim tim, merama vlade niko neće biti oštećen. On ranije nije bio saglasan sa tezom da bi trebalo prodati Telekom, i tvrdio je da bi to bio uzalud potrošen novac jer nemamo projekte putem kojih bi sredstva ubacili u privredne tokove. Međutim, posle sastanka izgleda da je promenio stav ili su pak partneri iz vlasti predočili model kojim bi taj potez ipak imao svrhu.

U Resavici raste proizvodnja

U rudnicima Resavica zaposleno je oko 4.000 radnika, od kojih je u poslednjih nekoliko godina zaposleno njih oko 1.000. U proseku rudari zarađuju 60.000 dinara zbog čega opštine Lajkovac i Lazarevac imaju visok prosek zarada. Prema podacima iz prošle godine, proizvodnja uglja u devet rudnika Resavice povećana je za 41 odsto, a cilj je da do 2015. godine proizvodnja bude milion tona.

Telekom najprivlačnija udavača

Kompanija Telekom jedna je od najprofitabilnijih u Srbiji, koja je u 2011. zabeležila neto dobit veću od 22 milijarde dinara. Pre godinu dana ova kompanija je prešla potpuno u ruke države, nakon što je Vlada potpisala ugovor sa grčkom kompanijom OTE o otkupu 20 odsto akcija, u vrednosti od 380 miliona evra. Početkom 2011. na tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma Vlada Srbije je za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde evra. Tender je propao jer jedini učesnik, Telekom Austrija, nije ponudio više od 950 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari