Stečajni sudija Privrednog suda u Zrenjaninu proglasila je juče stečaj Jugoremedije, po postupku koji je zbog prezaduženosti firme pokrenula Hipo Alpe Adria banka.

Ročište je osim radnika pratio i veliki broj  novinara lokalnih i beogradskih redakcija, a početak odlučivanja obeležio je incident zbog koga je reagovala i policija. Naime, novinari su vršiocu dužnosti predsedniku suda, Radomiru Radojčiću podneli zahtev za odobrenje snimanja koji je u ime svih kolega potpisao novinar Danasa. Iako je reč o formalnoj proceduri koju propisuje zakon, odobrenje nije stiglo do otvaranja pretresa. To je uneto u zapisnik uz konstataciju sudije da je „potpis na zahtevu nečitak“. Zbog zabrane snimanja u sudnici, protestovali su okupljeni radnici Jugoremedije pa je pozvano najpre sudsko obezbeđenje, a potojm i policija. Pred pretnjom da će biti podnete preksajne i krivične prijave, radnici su napustili sudnicu.

Jučerašnje odlučivanje o daljoj sudbini Jugoremedije nije odložio ni zahtev za izuzeće sudije, jer ga je v.d. predsednik odbio odmah pošto je stigao, tako da je postupak mogao da se nastavi, tako da je odluka o proglašenju stečaja ubrzo i doneta.

Podsetimo, Jugoremedija se nalazi na spisku od 24 sporne privatizacije, gde je dospela nakon što je većinski paket kapitala prodat niškom „biznismenu“ Jovici Stefanoviću Niniju, koji se u to vreme nalazio na Interpolovoj poternici. Problem nije rešen ni kada je, posle višegodišnjih protesta radnika, ta privatizacija raskinuta, jer država (koja je ujedno i suvlasnik Jugoremedije) nije izmirila svoja dugovanja za lekove isporučene domovima zdravlja i apotekama, što je firmu i dovelo do stečaja. Radnici, koji su ujedno i mali akcionari u Jugoremediji, ogorčeni su posle jučerašnje odluke suda ali najavljuju da će „nastaviti borbu za spasavanje svog preduzeća“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari